Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sova je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, so poročanje Dela in portala Siol potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so na podlagi naznanila Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva. Za oba obdolžena, ki jima je bila 5. decembra 2022 odvzeta prostost, je sodišče odredilo pripor, so pojasnili na tožilstvu.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob na Brdu pri Kranju gostita tradicionalni sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta. Sprejema za tuje diplomate se udeležujeta tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

VELENJE - Komunalno podjetje Velenje bo po tistem, ko je Termoelektrarna Šoštanj lani zvišala nakupno ceno toplote in dodaten dvig napovedala s februarjem, 1. februarja zvišalo variabilni del cene toplote, tako da bo strošek toplote gospodinjskega odjemalca na računu višji za 48 odstotkov. Ob tem so v komunalnem podjetju zapisali, da lokalne skupnosti pospešeno iščejo optimalno rešitev pomoči, saj se zavedajo, da dvig cene najbolj ranljivim skupinam predstavlja veliko težavo.

LJUBLJANA - V enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Polje so dopoldne odprli prvo ambulanto za paciente brez izbranega družinskega zdravnika. Ambulanto je v štirih urah zaradi zdravstvenih težav obiskalo in se v njej opredelilo 29 ljudi, nekateri so v skladu s triažo dobili termine za prihodnje dni. Prvo ambulanto za neopredeljene so popoldne odprli tudi v enoti Bežigrad.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je zaradi okrnitve ugleda inštituta vložil tožbo zoper nekdanjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi obtožb na Twitterju, da zaradi referenduma o noveli zakona o vodah, pri katerem je sodelovalo več civilnodružbenih organizacij, ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, inštitut zahteva odškodnino v višini 3000 evrov.

LJUBLJANA - Slovenska karitas je v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve v sklopu projekta humanitarne pomoči za družine v Harkovu v Ukrajini do sredine januarja 800 družinam zagotovila in razdelila peči na drva ali električne radiatorje. Najranljivejšim pa je zagotovila tudi pakete s hrano in odeje, so sporočili iz organizacije.

LJUBLJANA - Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila decembra lani štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot novembra. Znižala se je tudi na letni ravni, in sicer za 0,4 odstotne točke. Na državnem statističnem uradu ocenjujejo, da je bilo decembra brezposelnih približno 42.000 oseb, starih od 15 do 74 let. Pri mesečnih ocenah anketne brezposelnosti gre sicer za eksperimentalno statistiko, ki je ocenjena z modelom, zato je manj zanesljiva, pojasnjujejo statistiki.

LJUBLJANA - Za šolarje z vzhodnega dela Slovenije so se začele zimske počitnice, sicer nekoliko prej kot ponavadi. Razlog za premik začetka letošnjih zimskih počitnic je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo konec februarja potekalo v Planici. Na mariborski policijski upravi so smučarje znova pozvali k strpnemu, varnemu in odgovornemu smučanju v skladu z mednarodnimi pravili FIS in navodili o varnosti na smučiščih. V tej zimi so sicer samo na njihovem območju obravnavali že štiri poškodbe smučarjev s hujšimi posledicami.

CLERMONT-FERRAND - Na 44. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, ki poteka od 27. januarja do 4. februarja, se je v Lab tekmovalni program uvrstil animirani film Pentola režiserja Lea Černiča. Slovenski kratki filmi pa se predstavljajo na filmski tržnici kratkih filmov v sklopu festivala.

zc/mrn
© STA, 2023