Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo le še nekaj dni časa za oddajo vloge. Rok za oddajo je 6. februar, nekaj daljši pa je za tiste, ki bodo vlogo oddali preko elektronskega portala eDavki.

LJUBLJANA - Dars za letos načrtuje investicije v skupni vrednosti 301 milijon evrov, od tega naj bi za gradbena dela v okviru obnov avtocest in hitrih cest namenili 106 milijonov evrov, za investicije v novogradnje pa 77 milijonov evrov. Kot najzahtevnejši projekt obnove v upravljavcu avtocest izpostavljajo rekonstrukcijo odseka Dramlje-Slovenske Konjice.

VELENJE - Za velenjskega župana Petra Dermola, ki je na lanskih volitvah zmagal že v prvem krogu, je v drugem županskem mandatu prioriteta počrpati čim več finančnih sredstev. Kot je še dejal v pogovoru za STA, prihajajo razpisi, vezani na sklad za pravičen prehod Saša regije, šlo pa bo za milijonske ali večdesetmilijonske projekte.

NOVO MESTO/KRŠKO - Novomeška farmacevtska družba Krka bo v Krškem, kjer je leta 2015 odprla obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1, predvidoma konec prvega ali v drugem četrtletju letos začela graditi dodatne zmogljivosti oz. razvojni kemijsko-analitski center in obrat Sinteza 2. Naložbo ocenjujejo na 163 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Današnji evropski dan varstva osebnih podatkov bo minil v duhu dobre novice, da je Slovenija nedavno le prenesla v svoj pravni red splošno uredbo o varstvu podatkov. Zakon o varstvu osebnih podatkov, ki je začel veljati v četrtek, varuje osebno človekovo pravico do varstva osebnih podatkov in poudarja zakonitost njihovih obdelav.

MARIBOR/LJUBLJANA - Strokovno nagrado Sama Smerkolja za operne pevce za leto 2022 prejme baritonist, upokojeni solist SNG Maribor Emil Baronik. Podelitev nagrade bo v nedeljo v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, poroča časnik Večer.

tz/tz
© STA, 2023