Arheologi v Rimu iščejo začetek starodavne Apijeve ceste

Rim, 30. januarja - Več kot 500 kilometrov dolga tlakovana cesta, ki jo je leta 312 pred našim štetjem začel graditi rimski državnik Appius Claudius Caecus in ki je povezovala Rim z Brindisijem v Apuliji na jugovzhodu Italije, je prava arheološka zakladnica. V sklopu aktualnih izkopavanj pa želijo arheologi odkriti, kje se je cesta v Rimu dejansko začenjala.

Italija, Rim.
Starodavna rimska Apijeva cesta, ki je povezovala Rim z Brindisijem v Apuliji na jugovzhodu Italije in velja za eno najzgodnejših in strateško najpomembnejših cest antičnega Rima.
Foto: Wikipedia
Arhiv Wikipedia/STA

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je bil nedavno viden napredek pri poskusu arheologov, da bi z izkopavanji segli dovolj globoko, da bi odkrili začetek ceste. Ta je skrit pod Karakalovimi termami, ki so bile zgrajene približno pet stoletij po Apijevi cesti.

Pri iskanju začetne točke Apijeve ceste, ki naj bi se nahajala približno osem metrov pod zemljo, je doslej težave povzročala tudi podtalnica. V višje ležečih zemeljskih plasteh pa so odkrili arheološke ostaline iz različnih obdobij.

mlj/tv/jvo/mlj
© STA, 2023