Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo možnost podaljšanja podeljene koncesije za opravljanje javne službe. Do nove zakonske ureditve bo, kot je v odločbi odločilo ustavno sodišče, po izteku 15-letne koncesije potreben nov razpis oziroma nov postopek za podelitev koncesije.

LJUBLJANA - Skupina Petrol letos načrtuje rekordnih 10,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa naj bi se ustavil pri 117,1 milijona evrov, izhaja iz poslovnega načrta podjetja. Skupina, ki je po prvi oceni lani beležila izgubo, ob tem pričakuje nadaljevanje zaostrenih razmer "zaradi neustrezne regulacije cen naftnih derivatov".

LJUBLJANA - Predlog zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije bo po pričakovanjih pristojnega ministrstva vlada potrjevala februarja, DZ pa maja. "Gre za korak na poti Slovenije k večji energetski samooskrbi na okolju čimbolj prijazen način," je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

CELJE - Celjska bolnišnica je zaradi razburjenega bolnika, ki je v sredo zjutraj poškodoval dva zaposlena, varovanje zaposlenih in objekta dvignila na najvišjo zakonsko določeno raven. Kot je danes na novinarski konferenci povedal vršilec direktorja bolnišnice Dragan Kovačić, je eden izmed poškodovanih zaposlenih zaradi stresa doživel tudi srčni infarkt.

LJUBLJANA - Direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc in v imenu vlade v. d. direktorica urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman sta danes podpisala pogodbo za financiranje javne službe STA v letošnjem letu. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov.

LJUBLJANA - Ob ustanovitvi novega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije so se z javnim pismom oglasili člani sveta zavoda Muzej novejše zgodovine Slovenije in ministrstvo za kulturo pozvali, naj ponovno premisli o tej odločitvi. Oglasilo se je tudi 79 izobražencev, ki poudarjajo, da je bila odločitev sprejeta brez posveta z zaposlenimi.

VOGEL/KRVAVEC/KRANJSKA GORA/BOVEC/CERKNO/ROGLA - Ob obilni snežni pošiljki v minulih dneh so večja, pa tudi manjša in nižje ležeča smučišča po državi pripravljena na zimske počitnice šolarjev, ki so letos en mesec prej. Na Pohorju, Cerknem, Kaninu in Voglu imajo več kot meter snega, za prvi teden počitnic je napovedano tudi ugodno vreme, ki obeta številne užitke na snegu za vse generacije.

ŽENEVA/LJUBLJANA - Svet se danes spominja žrtev holokavsta. Na današnji dan pred 78 leti je Rdeča armada osvobodila najbolj zloglasno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. V njem so nacisti pobili več kot milijon od okoli šestih milijonov evropskih Judov, pobitih med drugo svetovno vojno. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem dnevu poudarila, da se kaj takega ne sme nikoli več zgoditi.

CELJE - Pokrajinski muzej Celje bo letos dopolnil stalno razstavo Grofje Celjski z interaktivnimi vsebinami, postavitev Osiroteli predmeti iz azijskih zbirk, ki jo pripravlja skupaj z oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in razstavo Obtežilniki za papir, spregledana premična dediščina, so povedali v muzeju.

sag/mo
© STA, 2023