Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je na seji potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman. Predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da je pogodba v primerjavi s pogodbo za lani "pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije". Med drugim odpravlja plačevanje na kos. Ponavljajo pa pričakovanje, da vlada letos poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA.

LJUBLJANA - Vlada je določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, ki se uporablja kot energent v sistemih daljinskega ogrevanja, iz katerih toploto prejemajo zaščiteni odjemalci - socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi. Cena za ta plin je določena pri največ 79 evrov na megavatno uro, velja pa za nazaj od 1. januarja letos.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica države Nataša Pirc Musar je v nagovoru slovenskim diplomatom poudarila pomen odlične diplomacije, ki temelji na timskem delu. Bistveno je, da se poslušamo, sodelujemo in skupaj delamo za Slovenijo in njeno prepoznavnost tudi v mednarodnih okoljih, je dejala in se zavzela za usklajeno zunanjo politiko. Kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN je označila za pomemben cilj za vse nas in zatrdila, da se je pripravljena polno vključiti v proces pridobivanja podpore.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija in Španija imata odlične odnose in se strinjata, da je v trenutni krizi ključna enotnost Evrope, sta poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen španski kolega Jose Manuel Albares, ki je bil gost posveta slovenskih diplomatov. Albares je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v Varnostnem svetu ZN. Vodja španske diplomacije je tudi nagovoril slovenske diplomate in jim predstavil prednostne naloge španskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici tega leta.

LJUBLJANA - Stranka Gibanje Svoboda praznuje eno leto delovanja. V tem času se je iz novinke na političnem parketu prebila v največjo parlamentarno in vladno stranko. A še bolj kot dosedanji dosežki je pomemben pogled na projekte in reforme, ki jih še morajo izpeljati, da bo Slovenija vrnjena na pot razvoja, so ob obletnici izpostavili v stranki. Prvak stranke in premier Robert Golob je ob tem ocenil, da je Gibanje Svoboda od ustanovitve prehodilo "ogromno pot". Največji uspeh pa je po njegovi oceni spremenjena družbena klima, ki da je ne čutijo samo državljani, ampak jo opažajo tudi v evropskih institucijah.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija je v sredo sprejel finančni načrt zavoda za leto 2023, je za STA potrdil njegov predsednik Borut Rončević. Zavod bo tako lahko normalno posloval in izvrševal poslovne načrte, je dodal. Sredi decembra, ko programsko-produkcijski načrt še ni bil potrjen, je namreč sprejel sklep o financiranju po dvanajstinah.

NOVO MESTO - Skupina Krka je leta 2022 ustvarila 1,7 milijarde evrov prihodkov, kar je deset odstotkov več kot leto prej in največ doslej. Prodaja se je povečala na večini Krkinih ključnih trgov ter pri vseh skupinah izdelkov in storitev. Čisti dobiček je bil s 361,1 milijona evrov za 17 odstotkov večji kot leta 2021, kažejo predhodni nerevidirani izkazi.

MEŽICA - Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica bo februarja s 40 zaposlenimi na Prevaljah začela izdelovati litij-ionske baterije, je ob predstavitvi projekta digitalne preobrazbe DIGITAB napovedal glavni izvršni direktor Taba Roman Burja. Predvidoma v sredini prihodnjega meseca bo proizvodnja stekla v novozgrajeni hali, ki jo je Tab v preteklosti kupil od Leka. Najprej bodo baterije sestavljali ročno, oktobra letos pa pričakujejo tudi novo avtomatsko linijo za sestavo modulov za shranjevanje električne energije, je napovedal Burja.

LJUBLJANA - Poslanske skupine so na seji DZ večinoma napovedale podporo predlogu zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva subvencije prevoznikom za vzpostavitev linij iz Slovenije. Izpostavile so velik padec letalskega potniškega prometa v Sloveniji ter pomen te povezanosti med drugim za gospodarstvo in turizem.

LJUBLJANA - Koalicijski poslanski skupini Svoboda in SD sta napovedali podporo predlogu novele o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize, po kateri do pomoči ne bodo več upravičena podjetja, ki so deležna reguliranih cen elektrike. Opozicijski SDS in NSi sta napovedali, da bosta proti, ker da gre predlog v škodo gospodarstva.

LJUBLJANA - DZ je obravnaval vladni predlog novele kazenskega zakonika. Zakonik usklajuje z evropskimi direktivami med drugim glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, kjer prinaša strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem. V koaliciji bodo predlog podprli, v SDS ga bodo pod določenimi pogoji, v NSi pa ga ne bodo, so napovedali. O predlogu bodo glasovali v petek.

LJUBLJANA - Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je končala ad hoc postopek o Sloveniji zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler. Ustavno sodišče je namreč z odločitvijo, da parlamentarna preiskava o delu sodnikov in tožilcev ni dopustna in razveljavitvijo preiskave v zadevi Kangler, težavo že razrešilo, pišejo v sporočilu za medije.

LJUBLJANA - Župani mestnih občin so na sredini seji skupščine združenja govorili tudi o višjih stroških izvajanja programov vrtcev. Vlada namreč ni odgovorila na njihov poziv, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu. Ker občine nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja vrtcev, se bodo cene vrtcev tako zvišale med 14 in 17 odstotki.

LJUBLJANA - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Potem ko je 17 obtoženih priznalo krivdo, so bili zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami obsojeni na že prestane kazni v zaporu oz. priporu, je poročala Televizija Slovenija.

LJUBLJANA - Slovenski film je leto 2022 sklenil z evropsko filmsko nagrado za Babičino seksualno življenje Urške Djukić, kratki film, ki je zdaj prejel še nominacijo za francoskega cezarja, pa je dobra popotnica za leto 2023, ki bo spet ustvarjalno bogato. Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar upa, da se bo uspeh kljub izzivom nadaljeval.

apo/apo
© STA, 2023