Strokovnjaki za turizem podpirajo krepitev ponudbe tradicionalnih jedi in pijač

Portorož, 25. januarja - Za slovenski turizem je še bolj od vrhunske kulinarike pomembna ponudba tradicionalnih jedi in pijač, ta pa še ni dovolj izkoriščena, so opozorili v Portorožu na srečanju o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah.

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Docent na fakulteti za turizem Aleš Gačnik.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Dekanja Fakultete za turizem Marijana Sikošek.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Tatjana Buzeti.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož, Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Dosedanji predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Docent na Fakulteti za turizem in vodja raziskovalnega projekta Simon Kerma.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož. Fakulteta za turizem - Turistica.
Simpozij Sedanjost in prihodnost gastronomskega turizma na turističnih kmetijah.
Predavateljica na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze Mariboru Martina Robačer.
Foto: Bojan Kralj/STA

Raziskovalci s treh univerz so z anketo med 128 nosilci turističnih kmetij in 220 obiskovalci ugotovili, da je kmečki turizem v času epidemije upadel manj kot druge oblike turizma. Med anketiranimi le eden načrtuje opustitev dejavnosti.

Največ vprašanih vidi razvojni potencial v lokalno pridelani pijači in hrani. Tudi za goste je najpomembnejša tipična domača hrana.

Rezultati bodo lahko podlaga za pripravo ukrepov, je dejala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tatjana Buzeti.

Vodja direktorata za turizem Dubravka Kalin pa je povedala, da bo gastronomija pomemben del strategije turizma do leta 2028.

bkr/bdo/bdo
© STA, 2023