Strokovnjaki za turizem podpirajo krepitev ponudbe tradicionalnih jedi in pijač
Portorož, 25. januarja - Za slovenski turizem je še bolj od vrhunske kulinarike pomembna ponudba tradicionalnih jedi in pijač, ta pa še ni dovolj izkoriščena, so opozorili v Portorožu na srečanju o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah.
Raziskovalci s treh univerz so z anketo med 128 nosilci turističnih kmetij in 220 obiskovalci ugotovili, da je kmečki turizem v času epidemije upadel manj kot druge oblike turizma. Med anketiranimi le eden načrtuje opustitev dejavnosti.
Največ vprašanih vidi razvojni potencial v lokalno pridelani pijači in hrani. Tudi za goste je najpomembnejša tipična domača hrana.
Rezultati bodo lahko podlaga za pripravo ukrepov, je dejala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tatjana Buzeti.
Vodja direktorata za turizem Dubravka Kalin pa je povedala, da bo gastronomija pomemben del strategije turizma do leta 2028.