Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA/WASHINGTON - Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, so opozorili v Kremlju v luči pričakovane uradne odločitve Nemčije, da odobri dobavo tankov leopard Kijevu. Odločitev o dobavi ameriških tankov abrams Ukrajini naj bi še danes uradno sporočili tudi v Washingtonu. Washington naj bi Kijevu dal na voljo okoli 30 tankov.

KIJEV - Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je v svojem rednem nagovoru v torek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na novico, da naj bi nemški kancler Olaf Scholz privolil v dobavo tankov leopard se je odzval previdno in dodal, da ne gre za pet, deset ali petnajst tankov, temveč so potrebe večje.

WELLINGTON - Na čelu novozelandske vlade je Jacindo Ardern tudi uradno nasledil Chris Hipkins. 44-letni politik, ki je vodil odziv države na pandemijo covida-19, bo položaj zasedal vsaj do oktobrskih volitev. Dotlej je pred njim težka naloga, da oživi priljubljenost vlade, ki trenutno v anketah zaostaja za opozicijsko Nacionalno stranko.

BRUSELJ/BUENOS AIRES - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva sta ob robu vrha Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC) v torek razpravljala o pomenu multilateralizma. Lula je v svojem nagovoru na vrhu CELAC v Buenos Airesu poudaril, da lahko tudi ta regionalna skupnost prispeva k okrepitvi multilateralizma.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Svetovalec ameriškega zunanjega ministra Derek Chollet je kosovskega premierja Albina Kurtija v torek pozval, naj sprejme predlog Evropske unije za normalizacijo odnosov s Srbijo. V Beogradu so pripravljenost za uveljavitev predloga izkazali že v minulih dneh, Priština pa je do njega zadržana, ker predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

BERLIN - Zaradi stavke zaposlenih na berlinskem letališču so iz nemške prestolnice odpovedali vseh približno 300 potniških povezav, na katerih bi moralo biti okoli 35.000 potnikov. Nekatere lete so prevozniki preusmerili na letališči v Dresdnu in Leipzigu, druge so prestavili na četrtek, več potnikom pa so zagotovili železniške vozovnice.

BRUSELJ/RIM - Belgijsko tožilstvo se bo odpovedalo izročitvi žene in hčerke nekdanjega evropskega poslanca Antonia Panzerija, enega glavnih osumljencev v korupcijski aferi, ki pretresa Evropski parlament, poročajo italijanski mediji. Odločitev je tožilstvo sprejelo potem, ko je Panzeri sklenil dogovor o sodelovanju in naj bi sedaj razkril imena drugih poslancev.

COVENTRY - Po večmesečnem sporu glede višine plač delavci v enem od Amazonovih centrov za izpolnjevanje naročil na Otoku začenjajo stavko. Gre za prvo stavko Amazonovih zaposlenih v Veliki Britaniji doslej. V trgovskem spletnem velikanu na drugi strani trdijo, da delavcem zagotavljajo konkurenčno plačilo in tudi druge ugodnosti.

TOKIO - Japonska se sooča z močnim sneženjem in rekordno nizkimi temperaturami, zaradi katerih je umrl najmanj en človek. Razmere povzročajo motnje v prometu, vremenoslovci pa svarijo pred snežnimi zameti in visokimi morskimi valovi. Zaradi snežnega meteža so po državi odpovedali več kot sto letov, zamude in odpovedi pa so ovirale tudi lokalne vlake in sistem hitrih vlakov.

LIMA - V Peruju, kjer že več kot en mesec potekajo protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, je v torek ponovno prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Predsednica Dina Boluarte, katere odstop in predčasne volitve zahtevajo demonstranti, je pozvala k "nacionalnemu premirju", obenem pa vnovič izključila možnost odstopa.

Seogwipo/Kumamoto, 25. januarja - V morju med Južno Korejo in Japonsko je potonila tovorna ladja, ki je plula pod hongkonško zastavo, je danes sporočil tiskovni predstavnik južnokorejske obalne straže. Najmanj 14 članov posadke so rešili, od tega 11 nezavestnih, najmanj osem pa jih še vedno pogrešajo. Vzrok nesreče za zdaj ni znan.

NEW YORK - Pop zvezdnik Justin Bieber je družbi Hipgnosis Songs Capital za približno 200 milijonov dolarjev prodal svoj delež založniških in snemalnih pravic, je družba sporočila v torek. Gre za najnovejšo pogodbo iz avtorskih pravic v glasbeni industriji.

spo/spo
© STA, 2023