Še štirje člani Varuhov prisege spoznani za krive napada na kongres

Washington, 24. januarja - Zvezna porota v Washingtonu je včeraj za krive napada na zvezni kongres 6. januarja 2021 spoznala še štiri pripadnike desničarske skupine Varuhi prisege. Lani je že bil spoznan za krivega vodja skupine Stewart Rhodes, ki čaka na izrek kazni.

ZDA, Washington.
Podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Zapor po izreku kazni čaka tudi Roberta Minuto, Josepha Hacketta, Davida Moerschela in Edwarda Valleja. Četverica bo na izrek kazni počakala v hišnem priporu.

Med drugim so bili spoznani za krive zarote za upor proti vladi, zarote za oviranje uradnega postopka, oviranja uradnega postopka ter pomoči in napeljevanja. Vsi štirje so trdili, da so le sledili ukazom Rhodesa.

Obsodbe so še ena zmaga pravosodnega ministrstva, ki preganja privržence bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi napada, s katerim so želeli preprečiti formalno potrditev Trumpovega poraza na predsedniških volitvah 2020.

spo/rp/spo
© STA, 2023