Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - ZZZS ostro zavrača vladne očitke o nekontroliranem odtekanju denarja, korupciji in skrivanju določenih podatkov. Poudarjajo, da ZZZS posluje skladno z veljavno zakonodajo in je "najbolj nadzirana institucija v Sloveniji", ki jo vsako leto revidira tudi računsko sodišče. Želijo pa si aktivnejše vloge v slovenskem zdravstvenem sistemu, so pojasnili na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je za 22. februar napovedal protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi. Razlog je nezadovoljstvo z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, ko se vlada ni želela pogajati o plačah medicinskih sester in drugih zaposlenih v skupini E3.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev v pravosodju opozarjajo, da se vlada ukrepov na področju plač loteva diskriminatorno, saj problematiko rešuje le pri nekaterih poklicnih skupinah. Vlado zato pozivajo k socialnemu dialogu in ureditvi plačnega položaja vseh zaposlenih v pravosodnem sistemu. Do takrat za vse zaposlene v pravosodju zahtevajo izplačilo dodatka. Odpravo plačnih nesorazmerij in povišanje plač zahtevajo tudi v Sindikatu občin Slovenije.

VELENJE - Velenje je gostilo konferenco o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške (Saša) regije. Državni sekretar v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Marko Koprivc je ob tem dejal, da bodo prvi razpisi za koriščenje sredstev za pravični prehod Saša regije in Zasavja iz premoga objavljeni marca. Na voljo bo dobrih 250 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Gospodarsko ministrstvo mora razkriti dokument za državno naložbo v družbo Istrabenz turizem iz maja 2019. Vrhovno sodišče je namreč pritrdilo stališču informacijskega pooblaščenca, da ima prevladujoč interes javnosti prednost pred poslovno skrivnostjo, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Na podlagi vladnega sklepa iz februarja 2019 je takratna Družba za upravljanje terjatev bank zasegla delnice Istrabenz Turizma in pobotala terjatve, ki jih je imela DUTB do holdinga Istrabenz. Po sprejemu naložbenega dokumenta za naložbo v družbo Istrabenz Turizem je DUTB ustanovil namensko družbo, iz katere naj bi nastal sklad turističnih naložb države, in nanjo prenesel te delnice.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija je podprla kandidaturo Miodraga Đorđevića za mesto predsednika vrhovnega sodišča, o njegovem imenovanju bo DZ odločal prihodnji teden. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ob tem napovedala, da bo v DZ kmalu predlog zakonskih rešitev, s katerimi bi politiko umaknili iz postopkov imenovanja vrhovnih sodnikov.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila sumov nasprotja interesov pri direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Postopek so zato na komisiji ustavili, prijavo zoper direktorico pa so posredovali svetu ZD Ljubljana, ker so ugotovili, da "zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov", so danes sporočili iz KPK.

LJUBLJANA - Slovenija je trdno prepričana, da je popolno spoštovanje mednarodnega prava predpogoj za ohranjanje mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti, je na mednarodnem dogodku o zaščiti kritične infrastrukture v Ljubljani prek video nagovora dejala zunanja ministrica Tanja Fajon in poudarila zavezanost Slovenije boju proti nekaznovanosti.

LJUBLJANA - Slovence v zamejstvu pesti pomanjkanje učiteljev slovenščine in vse manjše zanimanje zanjo, so na seji parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu opozorili predstavniki slovenskih manjšin. Komisija je sprejela sklepe, v katerih vladi priporoča krepitev podpore pri utrjevanju slovenskega jezika in identitete.

BRUSELJ - Evropski poslanci iz Slovenije so pozvali pristojne v Evropskem parlamentu, naj v najkrajšem možnem času skupinam obiskovalcev parlamenta, ki na vodene oglede pridejo iz Slovenije, znova omogočijo predstavitve v maternem jeziku. Pri tem so opozorili, da je slovenski jezik med tistimi, ki so v Evropskem parlamentu pogosto diskriminirani.

NOVA GORICA - Novoizvoljeni župan Nove Gorice Samo Turel se je prvič uradno srečal z županom sosednje Gorice Rodolfom Ziberno ter župani manjših zamejskih občin. Dogovorili so se za nekaj konkretnih predlogov, posebej glede projekta Evropska prestolnica kulture (EPK). Že v sredo se je Turel srečal s predstavniki slovenskih organizacij in društev v sosednji Italiji in poudaril pomen njihove vključenosti v prihodnost slovenske skupnosti.

CELJE - Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je Gregorja Ducmana, ki mu je tožilstvo očitalo umor matere na zahrbten in grozovit način ter poskus umora očeta marca 2021 v Zalogu pri Šempetru, obsodil na 30 let zapora enotne kazni. Zaradi begosumnosti so obsojenemu podaljšali pripor, sodba še ni pravnomočna.

jb/lpc/bdo/bg
© STA, 2023