Pregled - šport, 12. 1. (četrtek)

Ljubljana, 12. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 12. januarja.

KATOVICE - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Slovenija bo drugo tekmo v skupini B igrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko. Zmag so se med drugimi veselili domačini Švedi ter Španci in Madžari. Prvi so zanesljivo ugnali Brazilijo, drugi Črno goro, tretji pa Južno Korejo. Zgodovino pa sta na dvoboju med Zelenortskimi otoki in Urugvajem pisali nemški sodnici. V Krakovu so v skupini A, ki se bo v drugem delu križala s slovensko skupino B, Španci premagali Črno goro s 30:25. Šest golov je za Špance dosegel Kauldi Odriozola Yeregui, Branko Vujović pa za Črnogorce sedem. V drugem dvoboju, ki je bržčas že odločil potnika v drugi del, pa je po preobratu v zadnjih minutah Iran premagal Čile s 25:24.

RIJAD - Dirkači so danes na na vzdržljivostnem reliju Dakar končali 11. etapo med Šajbo in puščavo Rub'al Kali z 275 km hitrostnih preizkušenj. Med motociklisti jo je dobil Argentinec Luciano Benavides. Toni Mulec je današnjo etapo sklenil na 26. mestu z zaostankom 19 minut in 21 sekund. Drugi Slovenec Simon Marčič je bil tokrat 40. Mulec je v skupnem seštevku sicer eno mesto izgubil in je zdaj 27., za vodilnim Howesom pa zaostaja štiri ure, 45 minut in dve sekundi. Marčič, ki je danes zaostal za slabih 38 minut, je pridobil še eno mesto in je 53. z zaostankom 12 ur, 23 minut in 22 sekund. V konkurenci avtomobilistov je v današnji etapi slavil Francoz Sebastien Loeb. Katarec Naser Al-Atijah in branilec lanske zmage ima v skupni razvrstitvi več kot eno uro in 20 minut prednosti pred Brazilcem Lucasom Moraesom.

MELBOURNE - Organizatorji prvega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni, odprtega prvenstva Avstralije, so danes izžrebali pare prvega kroga. Najboljša slovenska igralka Tamara Zidanšek ni imela sreče pri žrebu, saj ji je ta že v prvem krogu namenil drugo nosilko, Tunizijko Ons Jabeur. Bolj srečna je bila Kaja Juvan. V prvem krogu OP Avstralije, ki je na sporedu od 16. do 29. januarja v Melbournu, pomerila s kvalifikantko iz Francije, Seleno Janicijevic. V okviru priprav je pod vodstvom novega trenerja letos nastopila le na turnirju v Hobartu, kjer je izpadla v drugem krogu kvalifikacij.

LJUBLJANA - Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije - združenja športnih zvez (OKS), je na ustanovni seji opravil imenovanja komisij in odborov ter izvolil svoje predstavnike tudi v druge organe. V njih so številni nekdanji vrhunski športniki in športnice, tudi nekdanji veslač Iztok Čop, nekdanji atlet Primož Kozmus, nekdanja plavalka Sara Isakovič, nekdanji judoistki Raša Sraka Vukovič in Urška Žolnir, nekdanji kapetan rokometne reprezentance Beno Lapajne ... Prva seja IO se je odvila po volitvah OKS, na katerih je bil Franjo Bobinac 16. decembra izvoljen za tretjega predsednika slovenskega olimpijskega gibanja. Tako kot takoj po izvolitvi po burnem volilnem obdobju je tudi tokrat napovedal izboljšanje komunikacije in medsebojnega sodelovanja v slovenskem športu.

LJUBLJANA - Najboljša slovenska teniška igralca leta 2022 sta drugič zapored Tamara Zidanšek in Aljaž Bedene, ki je priznanje na tretji virtualni zaključni prireditvi v nizu Tenisa Slovenije prejel ob koncu njegove športne poti. Trener leta je bil Zoran Krajnc. Najboljši teniški klub je bil dvajsetič zapored ŽTK Maribor.

LJUBLJANA - Katja Fain med članicami in Peter John Stevens med člani sta najboljša plavalca leta 2022 v izboru Plavalne zveze Slovenije. Najboljše plavalke in plavalce, ki so navduševali v minulem letu v vseh starostnih kategorijah, so razglasili na nocojšnji slovesnosti v Ljubljani. Najboljša trenerka v kategoriji članic je Metka Sparavec, mama in trenerka Katje Fain. Najboljši trener v kategoriji članov pa je Luka Berdajs, ki je tudi Stevensov trener.

NEW YORK - Ameriška košarkarska zvezdnika LeBron James in Kevin Durant sta tudi po razkritju novih delnih izidov prejela največ glasov za začetni peterki tekme zvezd severnoameriške lige NBA. Slovenski as Luka Dončić je v zahodni konferenci prejel tretje najvišje število glasov, med branilci pa je drugi. Naslednji delni izidi bodo znani naslednji četrtek, glasovanje pa poteka vse do konca 21. januarja. Tekma vseh zvezd lige NBA bo v noči z 19. na 20. februar v Salt Lake Cityju.

INNSBRUCK - Avstrijsko državno tožilstvo je zaradi suma prirejanja izidov v povezavi s spletnimi stavami izvedlo hišno preiskavo pri treh slovenskih košarkarjih, ki igrajo za avstrijskega drugoligaša Swarco Raiders Tirol. Policija je zasegla prenosne računalnike in mobilne telefone, a za zdaj velja domneva nedolžnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrijski klub je z vsemi tremi vpletenimi že prekinil sodelovanje, odbor za integriteto avstrijske košarkarske zveze pa je slovenske košarkarje suspendiral za deset dni in sprožil disciplinski postopek. V ekipi avstrijskega moštva so trije slovenski košarkarji, in sicer Žiga Habat, Jernej Ledl ter Gašper Jordan Rojko.

RIJAD - Nogometna velikana Real Madrid in Barcelona se bosta v Savdski Arabiji pomerila v finalu španskega superpokala. Madridski Real je v sredo po izvajanju enajstmetrovk premagal Valencio, Barcelona pa je danes v drugem polfinalu prav tako po dodatnih strelih z bele pike premagala Betis. Za Katalonce je bil v 40. minuti natančen Robert Lewandowski, v drugem polčasu pa je najprej v 77. izenačil Nabil Fekir. V podaljšku je Ansu Fati v 93. minuti Barcelono ponovno popeljal v vodstvo, osem minut kasneje pa je izenačil Loren Moron. V 23. in 81. minuti so sodniki razveljavili še zadetka Barcelone prek Raphinhe in Lewandowskega. Odločitev je pri streljanju enajstmetrovk padla v tretji in četrti seriji, ko je dva strela obranil Marc-Andre ter Stegen, odločilni gol pa je dosegel Pedri.

jz/alz/am/nem/zza/ad/gj/jz
© STA, 2023