Pregled - svet, 12. 1. (četrtek)

Ljubljana, 12. januarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 12. januarja.

WASHINGTON - Pravna ekipa predsednika Joeja Bidena je odkrila drugi sveženj zaupnih dokumentov iz časa, ko je bil podpredsednik ZDA, in sicer na njegovem domu v Delawaru. Biden je ob tem zagotovil, da v celoti sodeluje s pregledom pravosodnega ministrstva. Pred tem je v začetku tedna Bela hiša potrdila, da pravosodno ministrstvo pregleduje manjše število dokumentov z oznakami tajnosti iz časa, ko je bil Biden podpredsednik ZDA. Našli so jih novembra lani v pisarni Penn Biden Center. Generalni državni tožilec ZDA Merrick Garland je imenoval neodvisnega posebnega preiskovalca za preiskavo domnevno napačnega Bidnovega ravnanja z zaupnimi dokumenti.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. "Fronta v regiji Doneck se drži," je dejal v rednem nagovoru in razglasitev zmage v bitki za mesto s strani ruske najemniške skupine Wagner označil za propagando. Ukrajinska vojska se glede na sporočilo Kijeva še vedno bori za ohranitev nadzora nad mestom.

BRUSELJ - Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je podprla reforme v boju proti korupciji, ki jih je predlagala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Reforme bi v luči enega največjih korupcijskih škandalov te institucije okrepile preglednost dela parlamenta in uvedle strožja pravila pri lobiranju.

DUNAJ - Avstrija po besedah kanclerja Karla Nehammerja podpira željo Prištine po povečanju navzočnosti vojakov misije Kfor na Kosovu, kjer so se v zadnjih mesecih okrepile napetosti s sosednjo Srbijo. Avstrijska vlada je tudi pripravljena napotiti več svojih vojakov, če bi prišlo do okrepitve sil Kfor, je po srečanju s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem na Dunaju dejal Nehammer.

DUNAJ - Na Dunaju so po petih letih obsežne prenove slovesno odprli zgradbo avstrijskega parlamenta. Predsednik spodnjega doma Wolfgang Sobotka je na skupni slavnostni seji obeh domov parlamenta poudaril, da bi to moralo biti izhodišče za novo obdobje parlamentarizma v Avstriji. 420 milijonov evrov vredna prenova parlamenta je trajala pet let.

MOSKVA - Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je v sredo opozoril, da so mu kljub simptomom gripe v zaporu zavrnili dostop do zdravstvene oskrbe. Skupaj s svojo odvetniško ekipo je to označil za nov poskus umora in pojasnil, da si celico deli z moškim, ki je zbolel za gripo ter uradnike obtožil, da zapornika uporabljajo kot biološko orožje.

WASHINGTON - ZDA in Japonska sta v sredo naznanili posodobitev varnostnega sodelovanja, ki po novem obsega tudi vesolje. V primeru kitajskega napada v vesolju bi se ZDA sklicevale na obrambni sporazum z Japonsko, so sporočili po srečanju obrambnih in zunanjih ministrov. ZDA so napovedale še namestitev enote marincev za hitro posredovanje na ozemlju Japonske.

MADRID - Špansko vrhovno sodišče je omililo obtožnico proti nekdanjemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu, v kateri mu ne očitajo več kaznivega dejanja upora. Obtožnico so vložili po referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017, ki mu je sledila najhujša politična kriza v državi v več desetletjih. Poteza sledi decembrski reformi španskega kazenskega zakonika, s katero so kaznivo dejanja upora nadomestili z obtožbo javnega nereda z milejšimi kaznimi.

BRUSELJ - V Evropski uniji so začele veljati določbe posodobljene direktive o pitni vodi, ki naj bi po vsej uniji zagotovila kakovostno vodo iz pipe. Nova zakonodaja med drugim zaostruje standarde za meritve kakovosti ter zaznavanje mikroplastike in endokrinih motilcev, članicam pa nalaga tudi izboljšanje dostopa do pitne vode za ranljive skupine.

LUXEMBOURG - Spolna usmerjenost v EU ne sme biti razlog za zavrnitev sklenitve pogodbe z zunanjim sodelavcem, tudi če nacionalna zakonodaja določa drugače, je odločilo Sodišče EU. Sodišče je razsojalo v primeru poljskega državljana, s katerim podjetje na Poljskem domnevno zaradi istospolne usmerjenosti ni podaljšalo honorarne pogodbe.

TEHERAN/LONDON - V Iranu so zaradi domnevnega vohunjenja za britanske obveščevalne službe na smrt obsodili nekdanjega namestnika obrambnega ministra v reformistični vladi Alirezo Akbarija, je v sredo sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. London je potezo obsodil in Teheran pozval, naj te "politično motivirane" usmrtitve ne izvede.

VATIKAN - V Italiji je teden dni po pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI. izšla knjiga njegovega nekdanjega tajnika Georga Gänsweina, v kateri poroča o svojem življenju ob Benediktu, tako pred in med njegovim mandatom kot v letih po njegovem odstopu. Prav tako razkriva številna nesoglasja med zaslužnim papežem in njegovim naslednikom papežem Frančiškom.

MELBOURNE - Po smrti avstralskega kardinala Georgea Pella v njegovi domovini Avstraliji ne bodo pripravili državnega pogreba ali spominske slovesnosti. To možnost je izključil premier zvezne države Victoria, Daniel Andrews, ki je dejal, da bi bilo to zelo boleče za žrtve spolnih zlorab, zaradi katerih je bil sprva obsojen, nato pa oproščen Pell.

KIMA - Protesti proti vladi perujske predsednice Dine Boluarte, ki je nasledila odstavljenega predsednika Pedra Castilla, so se v sredo razširili po jugu andske države, v turističnem mestu Cusco pa so poročali o novih spopadih, v katerih je bilo poškodovanih več kot 20 ljudi. V protestih, ki so začeli decembra, je doslej umrlo 47 ljudi.

WASHINGTON - Prvi dami ZDA Jill Biden so v sredo zdravniki v bolnišnici odstranili rakasta izrastka nad desnim očesom in na prsnem predelu, so sporočili iz Bele hiše. Zdravnik predsednika Joeja Bidna, Kevin O'Connor, je povedal, da gre za bazalnocelični karcinom. Predsednik Biden je ženo spremljal pri obisku bolnišnice Walter Reed v Bethesdi v Marylandu, 71-letna prva dama pa se po posegu dobro počuti.

vb/vb
© STA, 2023