Pregled - šport, 10. 1. (torek)

Ljubljana, 10. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 10. januar.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v prvi finalni tekmi državnega prvenstva v domači dvorani Tivoli premagali Sij Acroni Jesenice s 4:0. Moštvi v finalu igrata na dve zmagi, naslednja tekma bo v petek na Jesenicah.Če bo izid po dveh tekmah neodločen, bo o naslovu prvaka odločala tretja tekma v nedeljo v Ljubljani. Danes so za Ljubljančane zadeli Miha Beričič v 38., Jaka Šturm v 42., Marc Olivier Vallerand v 44. in Luka Kalan v 49. minuti.

MARIBOR - Odbojkarice Nove KBM Branika so po pričakovanju izgubile že prvo tekmo osmine finala pokala Cev. V Mariboru so morale priznati premoč Bustu Arsiziu, favorizirani italijanski ekipi, ki je zmagala s 3:0.Bankirke so bile še najbližje osvojenemu nizu v prvem delu, v katerem so vodile vse do izida 18:17, največ pa za tri točke. V prednosti so še bile na začetku tretjega, a častnemu nizu se niso približale. Gostje so bile boljše v vseh elementih, najbolj pa v igri v napadu, s 15 točkami je bila najučinkovitejša v italijanski vrsti Alice Degradi. Pri Novi KBM sta Iza Mlakar in Lorena Lorber Fijok dosegli 11 točk, Ronja Štampar se je izkazala s tremi asi.

FLACHAU- Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka nočnega slaloma pod žarometi za svetovni pokal alpskih smučark v Flachauu v Avstriji. Drugo mesto je pripadlo Američanki Mikaeli Shiffrin, tretje mesto je osvojila Nemka Lena Dürr. Slovenk ni bilo med dobitnicami točk. Ana Bucik in Neja Dvornik sta odstopili v prvi vožnji, Nika Tomšič je bila prepočasna za finale.

BAD GASTEIN - Prva tekma deskarjev na snegu v letu 2023, paralelni slalom v Bad Gasteinu, se slovenskim tekmovalcem ni najbolj posrečila. V zahtevnih razmerah se niso znašli, Tim Mastnak se je edini uvrstil v izločilne boje, po 15. mestu v kvalifikacijah je isto uvrstitev zadržal tudi po osmini finala. Že v prve izločilnem dvoboju je Slovenca, ki je na prvem paralelnem slalomu sezone v Winterbergu zasedel drugo mesto, prepričljivo premagal Nemec Stefan Baumeister.Žan Košir, ki bo s Kotnikovo nastopil tudi na sredini ekipni tekmi, je zasedel 23., Rok Marguč pa 26. mesto. Gloria Kotnik je bila pri dekletih 19.

VEYSONNAZ - Slovenski parasmučar Jernej Slivnik je koledarsko leto 2023 začel s četrtim mestom na veleslalomski tekmi svetovnega pokala v švicarskem Veysonnazu. Zmagal je Norvežan Jesper Pedersen.
Slivnik, po prvi vožnji je bil šesti, je na koncu zaostal 11,50 sekunde in za manj kot sekundo zgrešil stopničke. Tretji je bil Švicar Pascal Christen, drugi pa Italijan Rene De Silvestro. Za 22-letnega Hrušičana je bil današnji nastop prvi v sezoni v svetovnem pokalu, pred tem je nastopil na tekmah Fis in osvojil dve drugi, eno četrto in eno šesto mesto.

LJUBLJANA - Branko Zorman je novi predsednik sveta Fundacije za šport (FŠO). Zorman je na tem mestu nasledil Aleša Remiha, ki je bil za predsednika izvoljen 4. januarja 2018. Tudi tedaj je tako kot letos zaradi volitev članov sveta FŠO in njihove potrditve nastala dvomesečna zamuda pri izvajanju razpisa športnim organizacijam.FŠO je eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa na državni ravni. Zanj bo v letošnjem letu namenila 11 milijonov, kar je 10 odstotkov več kot v lanskem letu. Športne organizacije so sicer zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev.

RIJAD - Slovenski motorist Toni Mulec je deveto etapo relija Dakar od Rijada do Harada končal na visokem osmem mestu. Za zmagovalcem Argentincem Lucianom Benavidesom je zaostal 8:46 minute. Sprva so mu celo pripisali šesto mesto, nato pa je zaradi ponovnega pregleda kazni tekmecem zdrsnil dve mesti. Simon Marčič je bil 42. Mulec je v skupnem seštevku 26., Marčič pa 55. Vodi Američan Skyler Howes pred Avstralcem Tobyjem Priceom, razlika je le tri sekunde. Med avtomobilisti je etapo dobil Francoz Sebastien Loeb, v seštevku pa zanesljivo vodi Naser Al-Atijah iz Katarja.

HOBART - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je izgubila v prvem krogu turnirja serije WTA v avstralskem Hobartu z denarnim skladom 241.300 evrov. Po treh nizih je bila s 6:7, 6:2, 6:2 boljša 92. igralka lestvice WTA, Belgijka Ysaline Bonaventure.

ic/am/tb/jz/alz/lr/am
© STA, 2023