Pregled - Slovenija, 10. 1. (torek)

Ljubljana, 10. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 10. januarja.

LJUBLJANA - Mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila uspešna, je povedal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki jo je vodil. Strani sta po njegovih besedah parafirali sporazum, kar najverjetneje pomeni, da za sredo napovedane zdravniške stavke ne bo. Kaj konkretno sta se strani sicer dogovorili in v katerih točkah je vlada izpolnila stavkovne zahteve Fidesa, še ni znano.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVO MESTO - V več mestih so se zbrali protestniki, bolniki, nezadovoljni s stanjem v zdravstvu. V govorih so poudarili predvsem pomen javnega zdravstva, ki mora biti dostopno za vse, in več kritičnih besed namenili odtekanju javnega denarja k zasebnikom. Stavkovnim zahtevam je v Ljubljani prisluhnil tudi predsednik vlade Robert Golob.

LJUBLJANA - V SDS menijo, da bi morali neurejene razmere v zdravstvu reševati na vladi oziroma v DZ. Za odločanje v DZ so zato pripravili več priporočil, s katerimi bi DZ vlado pozval k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih za reševanje trenutnih razmer v zdravstvu. Te je vodja poslancev SDS Jelka Godec označila za katastrofalne. Podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič pa je dejala, da jih čudi, da vlada v pol leta ni naredila nič takega, kar bi razmere izboljšalo, ampak so se te v resnici poslabšale.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Že z januarjem pa bodo pravosodni funkcionarji dobili dodatek k plačam v višini 600 evrov bruto. Golob je dejal, da želijo s tem postaviti izhodišče za omenjeno reformo.

LJUBLJANA - Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je potrdil dogovor z vlado glede dviga plač pomočnic vzgojiteljic. Če bo vlada dogovorjeno na pogajanjih potrdila, bodo sobotni protestni shod odpovedali.

LJUBLJANA - Na prvi seji se je sestal strateški svet za prehrano pri premierju Robertu Golobu. Med prvimi nalogami si je zastavil pripravo stališča glede prenove sistema študentskih bonov za prehrano, da bi ti bolj spodbujali zdravo prehranjevanje. Analizirali bodo tudi prehranske smernice in vizijo nordijskih držav na tem področju. Predsednica sveta Nataša Fidler Mis je pozvala k posodobitvi nacionalnih smernic za zdravo prehranjevanje.

LJUBLJANA - Po tistem, ko je policija ugotovila, da ob napadu na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani ni prišlo do fizičnega stika med njim in napadalcem, so v poslanski skupini SDS sporočili, da to kaže, da se želi fizični napad na poslanca relativizirati. Navedli so, da je poslanec utrpel zdravstvene posledice, vključno z atipično pljučnico, ki so dokumentirane z zdravniškimi izvidi.

LJUBLJANA/MENGEŠ - Novartis, švicarski lastnik družbe Lek, in kitajski Porton, ki ji dobavlja farmacevtske učinkovine, bosta na mengeški lokaciji vzpostavila biotehnološki park. V okviru sporazuma bo družba Porton od Novartisa najela pisarniške prostore, laboratorije in proizvodni obrat. Novartis namerava z ustanovitvijo parka na to lokacijo privabiti biotehnološka podjetja. Odprli naj bi 300 novih delovnih mest.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Elektra Ljubljana se je seznanil s sporazumom o prenehanju pogodbe o zaposlitvi predsednika uprave Aleksandra Zupančiča. Za začasnega predsednika uprave je imenoval dosedanjega člana in namestnika predsednika nadzornega sveta Vekoslava Korošca. Zupančič je tudi nadzornik Petrola, na skupščini te energetske družbe 23. januarja pa bo glavna tema prav odločanje o njegovi zamenjavi z Rokom Ponikvarjem.

LJUBLJANA - Z narokom za domnevnega vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca, ki krivde ni priznal, so se končali predobravnavni naroki. Glavna obravnava se bo začela 24. januarja, četudi do takrat še ne bo odločeno o predlagani izločitvi dokazov, je dejal sodnik Tomaž Bromše. Tudi Kadivčev odvetnik je namreč predlagal izločitev več dokazov.

CELJE - Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je na celjskem okrožnem sodišču podal zagovor za sklop očitkov glede gradnje šestega bloka elektrarne. Kot je povedal, je bila izbira družbe Alstom, ki je zgradila blok 6, strokovna in skladna z zakonodajo. Zavrnil je tudi očitke glede klientelizma pri spremljanju gradnje in zatrdil, da je v obtožnici kup nepravilnosti in neresnic.

LJUBLJANA - V Plesnem teatru Ljubljana je bila premiera plesno-gledališke predstave, ki sta jo avtorja Jernej Potočan in Filip Štepec naslovila Medtem ko mi Spotify po meri ustvarja playlisto z naslovom Moodymix. V predstavi "nagovarjata čas, v katerem Google brskalnik najbolje pozna naš notranji svet".

sk/bg/tv/kb/jvo/mo/tz/sk
© STA, 2023