Pregled - svet, 8. 1. (nedelja)

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 8. januarja.

NOVO BRASILIA - Množica pristašev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je vdrla v osrednje državne institucije v prestolnici - v poslopja kongresa, vrhovnega sodišča in predsedniško palačo. Policija je uporabila solzivec, a ni uspela zaustaviti nekaj tisoč protestnikov, ki ne želijo priznati zmage Lule da Silve na predsedniških volitvah oktobra lani. Predsednik države Lula da Silva je zagotovil, da bodo vse "vandale" našli in kaznovali, iz vrst tujih voditeljev pa se vrstijo obsodbe nasilnih izgredov.

PEKING - Kitajska je po skoraj treh letih odpravila obvezno karanteno za potnike iz tujine, ki so jo uvedli zaradi covida-19. Ukrep sledi konec lanskega leta sprejeti odločitvi kitajskih oblasti, da končajo politiko ničelne tolerance do covida, ki ji je sledilo hitro naraščanje števila okuženih v državi. Potnikom po vstopu na Kitajsko ni treba več v karanteno, morajo pa v 48 urah po prihodu v državo opraviti test PCR.

MOSKVA/KIJEV - Ruska vojska je sporočila, da je napadla vojašnico v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine ter ukrajinski strani zadala hude izgube, umrlo naj bi 600 ukrajinskih vojakov. Sporočili so, da je to maščevanje za nedavni ukrajinski napad na rusko vojsko v Makijivki, v katerem je po ruskih navedbah umrlo 89 vojakov. Ukrajinska stran je ruske navedbe zanikala, češ da gre za propagando.

STOCKHOLM - Turčija, ki pogojuje vstop Švedske in Finske v zvezo Nato, je postavila nekatere zahteve, ki jih Švedska ne more sprejeti, je izjavil švedski premier Ulf Kristersson. Verjame, bo Ankara dala soglasje za vstop njegove države v Nato, a bo to odvisno od notranje politike v Turčiji in "sposobnosti Švedske, da pokaže svojo resnost".

BEOGRAD/PRIŠTINA - Mirovne sile na Kosovu (Kfor) so zavrnile zahtevo srbske vlade iz sredine decembra po vrnitvi do tisoč pripadnikov srbske vojske in policije na ozemlje Kosova, v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN, je sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić in dodal, da je bil odziv Kforja pričakovan.

BANJALUKA - Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je odlikoval ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zahvaljujoč stališču Vladimirja Putina in moči Rusije se sliši glas Republike Srbske, njen položaj pa je zaščiten pred mednarodnim intervencionizmom, je dejal Dodik, ki je poleg Putina ob 9. januarju, ki ga v Republiki Srbski obeležujejo kot svoj praznik, odlikoval še okoli 50 ljudi in institucij.

TEL AVIV - V Izraelu so v soboto zvečer znova potekali protesti proti novi vladi premierja Benjamina Netanjahuja, najbolj desni in versko usmerjeni v zgodovini države. Protestnike med drugim skrbijo napovedane pravosodne reforme, ki bi večini v parlamentu omogočile razveljavljanje odločitev vrhovnega sodišča.

DORTMUND - Nemška policija je v soboto zvečer aretirala 32-letnega Iranca, osumljenega priprave islamistično motiviranega napada s cianidom in ricinom. Vendar pa omenjenih strupenih snovi na njegovem naslovu v mestu Castrop-Rauxel pri Dortmundu nato niso našli. Prijeli so še eno osebo, domnevno osumljenčevega brata.

MÖNCHENGLADBACH - V kraju Lützerath na zahodu Nemčije je potekal protest proti načrtovani širitvi tamkajšnjega premogovnika na prostem, ki je po mnenju protestnikov v nasprotju s podnebnimi zavezami nemške vlade. Aktivisti so se utaborili v zapuščenem naselju, ki naj bi ga zaradi širitve pričeli prihodnji teden uničevati.

KAOLACK - V trčenju dveh avtobusov v Senegalu je umrlo okoli 40 ljudi, več deset pa je poškodovanih, je sporočil senegalski predsednik Macky Sall in razglasil tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v ponedeljek. Po podatkih senegalskega tožilstva je do nesreče prišlo, ko je eden od avtobusov zaradi počene pnevmatike zapeljal s svoje poti.

VATIKAN - Za obiskovalce bazilike svetega Petra v Vatikanu so odprli kripto z grobom zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo, pokopali pa so ga v četrtek. Zaslužnega papeža so v skladu z njegovo željo pokopali v nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

LONDON - Britanski princ Harry je v intervjuju za televizijo ITV, dejal, da je po smrti matere, princese Diane v nesreči leta 1997, le enkrat jokal, in sicer na njenem pogrebu. Harry je intervju dal pred za v torek načrtovanim izidom njegove knjige Spare (Rezerva), katere vsebina že nekaj dni razburja britansko javnost.

bst/sk/msc/tib/akt/vb/lkr/rbi/mrn/mc/bst
© STA, 2023