Pregled - šport, 8. 1. (nedelja)

Ljubljana, 8. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 8. januarja.

KRANJSKA GORA - Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je zmagala na veleslalomu za 59. Zlato lisico v Kranjski Gori in z 82. zmago izenačila ženski rekord po številu zmag v svetovnem pokalu rojakinje Lindsey Vonn. Najboljša Slovenka Ana Bucik je bila deseta z 2,39 sekunde zaostanka. Druga je bila Italijanka Federica Brignone, ki zaostala 77 stotink, tretja pa Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je bila zadnja med smučarkami z manj kot sekundo zaostanka za Shiffrin.V drugo vožnjo se je uvrstila tudi povratnica po poškodbi Tina Robnik, ki je finale končala na 29. mestu. Neja Dvornik, tretja Slovenka na današnji tekmi, je tekmo končala po prvem nastopu na 40. mestu.

ADELBODEN - Norveški alpski smučar Lucas Braathen je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v švicarskem Adelbodnu. Braathen, vodilni že po polovici tekme, je zmagal z 0,71 sekunde prednosti pred rojakom Atlejem Liejem McGrathom, tretji je bil Nemec Linus Strasser. Najboljši Slovenec Štefan Hadalin je v finalu z 20. napredoval na 14. mesto. Za Hadalina je to druga uvrstitev med dobitnike točk to sezono, a prva v slalomu.

SAPPORO - Smučarska skakalka Ema Klinec je na drugi tekmi za svetovni pokal v japonskem Sapporu ponovila sobotni uspeh in še enkrat zasedla drugo mesto. Zaostala je le za Norvežanko Silje Opseth. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Nika Križnar, med dobitnice točk pa se je uvrstila tudi Maja Vtič, ki je bila 30.Brez finala je na 35. mestu ostala Katra Komar, že v kvalifikacijah pred tekmo pa je po napaki obstala mlada Nika Prevc. Svetovni pokal se bo nadaljeval na Japonskem; skakalke se selijo na srednjo skakalnico v Zao.

POKLJUKA - Norveška biatlonca Ingrid Landmark Tandrevold in Vetle Sjastad Christiansen, ki doslej na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki nista posegla po najvišjih mestih, sta vseeno zanesljivo zmagala na tekmi mešanih parov. Kaja Zorč, ki je za Slovenijo vskočila po želodčnih težavah Polone Klemenčič, ter Miha Dovžan sta Sloveniji priborila 14. mesto.

POKLJUKA - Na tekmi mešanih štafet, zadnji preizkušnji prve postaje svetovnega pokala v letu 2023 na Pokljuki, je slavila ekipa Francije pred Italijo in Švedsko. Slovenija v postavi Rok Tršan, Lovro Planko, Živa Klemenčič in Anamarija Lampič je preizkušnjo končala na 12. mestu.

ALPE CERMIS - Frida Karlsson in Johannes Hoesflot Klaebo sta končna zmagovalca novoletne turneje po tekmi za svetovni pokal tekačev v Val di Fiemmeju. Švedinja je bila 15. na zadnji tekmi, Norvežan pa je sedmo tekmo Tour de skija končal kot šesti. Eva Urevc je po devetem mestu na 10 km s skupinskim startom skupno zasedla 12. mesto na novoletni turneji. Zmagovalca zadnje etape sta bila Norvežan Simen Hegstad Krueger in Francozinja Delphine Claudel.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so v 10. krogu lige prvakinj v skupini A premagale nemški Bietigheim s 35:28. Izbranke Dragana Adžića so na pomembni tekmi premagale nemško zasedbo in se po četrti zmagi v sezoni prebile na želeno šesto mesto na lestvici skupine A, ki zagotavlja nadaljevanje tekmovanja. Pri domačih, pri katerih je Barbara Arenhart zbrala 13 obramb, sta bili neustavljivi Dmitrijeva z 12 in Radičević z 10 goli, pri gostjah sta Karolina Kudlacz-Gloc in Jenny Behrend zadeli po petkrat. Ljubljančanke bodo naslednjo tekmo v tem tekmovanju igrale čez šest dni, ko bodo gostovale pri Ferencvarosu.

LJUBLJANA Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 38. kroga lige ICEHL izgubili z dunajsko ekipo Vienna Capitals z 1:4. Edini gol za Ljubljančane je v zadnji tretjini pri izidu 0:4 dosegel Nik Simšič.

ADELAIDE - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je v finalu turnirja ATP z nagradnim skladom 602.725 evrov v avstralskem mestu Adelaide ugnal Američana Sebastiana Kordo. Po treh urah in devetih minutah izenačenega obračuna je bil izid 6:7, 7:6 in 6:4 za Srba, ki je slavil že 92. svojo lovoriko.

ADELAIDE - Belorusinja Arina Sabalenka je v finalu prvega od dveh teniških turnirjev v avstralskem mestu Adelaide z nagradnim skladom 775.400 evrov premagala Čehinjo Lindo Noskovo s 6:3 in 7:6. Štiriindvajsetletna Sabalenka, druga nosilka, je osvojila enajsto lovoriko na turneji WTA.

SYDNEY Reprezentanca ZDA je osvojila prvi teniški pokal United, ki je potekal v Avstraliji. V Sydneyju so Američani v finalu povedli z neulovljivo prednostjo 3:0 proti Italiji.Jessica Pegula je najprej ugnala Martino Trevisan s 6:4 in 6:2, potem je Lorenzo Musetti predal dvoboj Francesu Tiafoeju, Taylor Fritz pa je nato premagal Mattea Berrettinija.

ic/tb/lr/am/jz/zza/ic
© STA, 2023