Pregled - Slovenija, 8. 1. (nedelja)

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 8. januarja.

DRAŽGOŠE - Ob 81. obletnici dražgoške bitke so pripravili spominsko slovesnost, govorec je bil državnozborski poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Izpostavil je, da so Dražgoše simbol upora, odpora, tragedije in zvestobe domovini ter poudaril, da je odpor, če je narod ogrožen, nujen.

LJUBLJANA - Slovensko zdravniško društvo je glede na kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike, ki predvideva, da društvo lahko nastopi kot mediator v pogajanjih med zdravniškim sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje, sporočilo, da je pripravljeno sprejeti to vlogo, a vabila še ni bilo. Ministrstvo je sestanek s Fidesom pred za sredo napovedano opozorilno stavko zdravnikov sklicalo za ponedeljek, predsednik Fidesa Gregor Zemljič pa je v soboto dejal, da vabila še niso prejeli.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ta teden za novo glavno diplomatsko nadzornico imenovala veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret, ki bo nasledila Andreja Grassellija. Na mesto posebne odposlanke za podnebno diplomacijo pa je po odhodu Eve Tomič v urad predsednice republike imenovala Smiljano Knez, so potrdili na zunanjem ministrstvu.

LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se od tam vračajo. Priporočljivo je, da so potniki cepljeni z vsemi priporočenimi odmerki cepiva proti covidu-19, da v zaprtih prostorih nosijo maske in skrbijo za ustrezno higieno rok.

LJUBLJANA - Število prejemnikov denarnega nadomestila za brezposelnost je zdaj približno polovico manjše, kot je bilo na vrhuncu epidemije maja 2020. Novembra je bilo prejemnikov nekaj več kot 14.000, maja 2020 pa okoli 31.000. Pristojne skrbijo predvsem starejši, ki dlje prejemajo nadomestilo in zaradi slabše zaposljivosti pogosteje postanejo prejemniki denarne socialne pomoči, je razvidno iz strokovnih izhodišč zavoda za zaposlovanje za letos.

ORMOŽ/MURSKA SOBOTA/SLOVENSKA BIRSTRICA - Veter je glede na objave Uprave RS za zaščito in reševanje nekaj težav povzročil predvsem na severovzhodu države. Povzročil je okvari razdelilnih transformatorskih postaj Ljutomer in Murska Sobota, zaradi česar je bilo skupaj brez električne energije prek 3000 odjemalcev, a v Elektru Maribor okvare aktivno odpravljajo.

KRANJSKA GORA - Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je zmagala na veleslalomu za 59. Zlato lisico in z 82. zmago izenačila ženski rekord po številu zmag v svetovnem pokalu rojakinje Lindsey Vonn. Pred Američankama je v skupni konkurenci le še legendarni Ingemar Stenmark s 86 zmagami. Najboljša Slovenka Ana Bucik je bila deseta. V skupnem seštevku zlate lisice je slavila Italijanka Federica Brignone, Shiffrinova je bila druga.

POKLJUKA - Na Rudnem polju so se sklenile štiridnevne preizkušnje za svetovni pokal v biatlonu. Zadnji dan so se pomerili mešani pari in mešane štafete. Pri slednjih je slavila ekipa Francije pred Italijo in Švedsko. Slovenija v postavi Rok Tršan, Lovro Planko, Živa Klemenčič in Anamarija Lampič je preizkušnjo končala na 12. mestu. Pokljuka bo prihodnji teden gostila še tekme pokala IBU.

SAPPORO - Smučarska skakalka Ema Klinec je na drugi tekmi za svetovni pokal ponovila sobotni uspeh in še enkrat zasedla drugo mesto. Zaostala je le za Norvežanko Silje Opseth.

bst/bst
© STA, 2023