Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

DRAŽGOŠE - V Dražgošah je potekala slovesnost v spomin na dogodke izpred 81 let, ko se je po vojaških gverilskih uspehih preganjan in na smrt obsojen Cankarjev bataljon ustavil v tem kraju ter se uprl mnogo številčnejšim nemškim vojakom. Partizani so zdržali tri dni, od 9. do 11. januarja 1942, nato so se z delom domačinov umaknili na Jelovico, Nemci pa so iz maščevanja pobili domačine. Slavnostni govornik, državnozborski poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic, je pred množico zbranih izpostavil, da so Dražgoše simbol upora, odpora, tragedije in zvestobe domovini ter poudaril, da je odpor, če je narod ogrožen, nujen.

LJUBLJANA - Slovensko zdravniško društvo je glede na kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike, ki predvideva, da društvo lahko nastopi kot mediator v pogajanjih med zdravniškim sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje, pripravljeno sprejeti to vlogo, so sporočili iz društva in dodali, da tega vabila še ni bilo. Ministrstvo je sestanek s Fidesom pred za sredo napovedano opozorilno stavko zdravnikov sklicalo za ponedeljek, predsednik Fidesa Gregor Zemljič pa je v soboto dejal, da vabila še niso prejeli.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ta teden za novo glavno diplomatsko nadzornico imenovala veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret, ki bo nasledila Andreja Grassellija. Na mesto posebne odposlanke za podnebno diplomacijo pa je po odhodu Eve Tomič v urad predsednice republike imenovala Smiljano Knez, so potrdili na zunanjem ministrstvu.

LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se od tam vračajo. Priporočljivo je, da so potniki cepljeni z vsemi priporočenimi odmerki cepiva proti covidu-19, da v zaprtih prostorih nosijo maske in skrbijo za ustrezno higieno rok. Število primerov covida-19 je na Kitajskem namreč trenutno zelo visoko, potem ko je Peking minuli mesec odpravil politiko ničelne tolerance do bolezni.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v soboto obiskala Zavetišče za živali Maribor, pri tem pa izrazila hvaležnost vodstvu zavetišča za skrb za živali in za dobre življenjske pogoje. Prav je, da ljudje poskrbimo za druga živa bitja, saj nismo pomembni le sami, so njene besede v sporočilu za javnost povzeli v DZ. Klakočar Zupančič, ki je ob tej priložnosti posvojila mačko, je spomnila še, da je ena od prioritet njenega dela tudi izboljšanje področja varstva in zaščite živali. Z namenom učinkovitega naslavljanja in reševanja težav in izzivov na tem področju bo v DZ 16. januarja potekal posvet.

LJUBLJANA - Razmere na trgu dela so že nekaj časa ugodne, tudi število prejemnikov denarnega nadomestila za brezposelnost je zdaj približno polovico manjše, kot je bilo na vrhuncu epidemije maja 2020. Novembra, za katerega so na voljo zadnji podatki, je bilo namreč prejemnikov nekaj več kot 14.000, maja 2020 pa okoli 31.000. Odgovorne ob tem skrbijo predvsem starejši, ki dlje prejemajo nadomestilo in zaradi slabše zaposljivosti pogosteje postanejo prejemniki denarne socialne pomoči, je razvidno iz strokovnih izhodišč Zavoda RS za zaposlovanje za letošnje leto.

LIMBUŠ/MARIBOR - Decembrska prometna nesreča na območju Limbuša, v kateri je voznica osebnega vozila ob izsiljevanju prednosti trčila v pešca, ki je pravilno prečkal vozišče, se je v soboto končala tragično. 85-letni moški je namreč umrl, so po navedbah Policijske uprave Maribor sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Nesreča se je zgodila 23. decembra.

SAPPORO - Smučarska skakalka Ema Klinec je na drugi tekmi za svetovni pokal v japonskem Sapporu ponovila sobotni uspeh in še enkrat zasedla drugo mesto. Zaostala je le za Norvežanko Silje Opseth. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Nika Križnar, med dobitnice točk pa se je uvrstila tudi Maja Vtič, ki je bila 30.

mrn/mrn
© STA, 2023