Hrvaška vlada zaradi podražitev po uvedbi evra v nadzor cen

Zagreb, 5. januarja - Hrvaška vlada je danes gospodarskim subjektom, ki so ob uvedbi evra z novim letom cene blaga in storitev neupravičeno zvišali, naložila, da cene znižajo na raven z 31. decembra 2022. Ob tem morajo po sklepu vlade pristojni organi izvesti okrepljene nadzore cen.

Hrvaška, Zagreb.
Novinarska konferenca po seji hrvaške vlade, na kateri sta govorila gospodarski minister Davor Filipović in glavni državni inšpektor Andrija Mikulić.
Foto: Hina/STA

Gospodarstvo ministrstvo bo poleg tega potrošnikom omogočilo spremljanje cen blaga in storitev na različnih prodajnih mestih, kmetijsko ministrstvo pa bo spremljalo gibanje cen kmetijskih in živilskih proizvodov.

Glavni državni inšpektor Andrija Mikulić je na seji vlade povedal, da so se po uvedbi evra s 1. januarjem cene v storitvenih dejavnostih povzpele za od 10 do 80 odstotkov.

Cene določenih izdelkov pri posameznih trgovcih so se zvišale za od tri do 19 odstotkov, med drugim čokolade, pekarskih izdelkov, piva, masla, kisle smetane, toaletnega papirja in kave.

tib/jb/bdo/jb
© STA, 2023