Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa v torek v treh krogih glasovanj ni uspel izvoliti svojega novega predsednika, saj noben od kandidatov ni dobil potrebnih 218 glasov. Na izvolitev še vedno upa vodja republikancev Kevin McCarthy iz Kalifornije, vendar se sooča z odločno opozicijo nekaterih skrajno desnih članov svoje poslanske skupine. Največ glasov je dobil novi vodja demokratov Hakeem Jeffries iz New Yorka. Demokrati so tokrat povsem enotni in uživajo v težavah republikancev, ki kljub večini ne morejo potrditi svojega kandidata.

VATIKAN - Papež Frančišek se je svojemu predhodniku Benediktu XVI. poklonil kot velikemu mojstru kateheze, ki je drugim pomagal pri srečanju z Bogom. Od preminulega zaslužnega papeža, ki leži v vatikanski baziliki svetega Petra, se medtem pred pogrebom v četrtek še naprej poslavljajo množice ljudi. V ponedeljek in torek se jih je tja zgrnilo 135.000.

ZAGREB - Hrvaško ministrstvo za promet, pomorstvo in infrastrukturo načrtuje ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane, na katerih po odpravi mejnega nadzora nastaja velika gneča, je za hrvaški časnik Jutarnji list potrdil minister Oleg Butković. To je tudi eden od razlogov za višjo cestnino v letošnji turistični sezoni.

MITROVICA - Kosovski Srbi za ponedeljek napovedujejo protest v Severni Mitrovici zaradi nezadovoljstva s politiko srbskega predsednika Aleksandra Vučića do Kosova, je napovedal organizator protesta Ivan Miletić za srbski časnik Danas. Smo talci Vučićeve politike, je dejal in dodal, da kosovske varnostne sile še vedno niso zapustile severa države. Kosovski Srbi so po besedah Miletića ob umiku barikad videli, v katero smer se razvijajo razmere, in se dogovorili, da ne bodo sprejeli igric kosovskega premierja Albina Kurtija in Vučića.

WASHINGTON - ZDA in Združeni narodi so bili v torek kritični zaradi obiska novega izraelskega skrajno desnega ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira v jeruzalemskem kompleksu mošeje Al Aksa. Generalni sekretar Antonio Guterres je pozval vse, naj se vzdržijo potez, ki bi lahko zaostrile napetosti na svetih krajih in v njihovi okolici, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da bi bila sprememba statusa quo svetih krajev v Jeruzalemu nesprejemljiva.

LONDON - Cene zemeljskega plina v Evropi se še naprej znižujejo. Po zadnjih podatkih je na londonski borzi ICE za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo februarja treba odšteti manj kot 750 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kar se je zgodilo prvič po februarju 2022. Padajo tudi cene elektrike.

WASHINGTON - Ameriško veleposlaništvo v Havani je Kubancem ponovno začelo izdajati vizume za priseljevanje v ZDA. Poteza Washingtona sledi letošnjemu valu nezakonitega priseljevanja Kubancev v ZDA, drugih znakov normalizacije odnosov med državama pa za zdaj ni videti - Kuba je še vedno podvržena sankcijam ZDA.

NAYPYITAW - Mjanmarska hunta je ob dnevu neodvisnosti od Združenega kraljestva priredila veliko vojaško parado. Po ulicah prestolnice Naypyitaw so že zgodaj zjutraj zapeljali tanke, raketomete in oklepnike. Kasneje je hunta naznanila, da bo obletnico obeležila tudi s pomilostitvijo nekaj več kot 7000 zapornikov. Pri tem ni jasno, ali to število vključuje tudi zaprte v okviru zatiranja svobodnega izražanja. Pred le nekaj dnevi je sodišče hunte odstavljeno voditeljico Aung San Suu Kyi zaradi korupcije obsodilo na sedem let zapora, skupno že na 33 let.

PEKING - Zaradi prihajajočega praznovanja kitajskega novega leta se bo število primerov covida-19 na Kitajskem do konca meseca po pričakovanjih še povečalo, v novi študiji, objavljeni v reviji Frontiers of Medicine, opozarjajo znanstveniki. Medtem ko je sedanji val v metropolah, kot sta Šanghaj in Peking, verjetno že dosegel vrhunec, bo izbruh do konca meseca po napovedih dosegel province v osrednji in zahodni Kitajski ter podeželska območja.

WASHINGTON - V ZDA bodo tablete za prekinitev nosečnosti v prihodnje dostopne tudi v lekarnah, in sicer v zveznih državah, v katerih je splav dovoljen, so v torek sporočile zdravstvene oblasti. Zanje bo sicer še vedno potreben recept. Gre za tablete z mifepristonom - prve od dvojih v procesu medikamentozne prekinitve nosečnosti. Povpraševanje po tabletah je v ZDA izjemno naraslo, odkar je vrhovno sodišče junija lani odpravilo odločitev iz leta 1973, ki je ženskam v celotnih ZDA zagotavljala pravico do splava, in odločanje o tem vrnilo v roke zveznih držav.

HOUSTON - V Houstonu je v torek umrl 90-letni Walter Cunningham, eden zadnjih še živečih astronavtov vesoljskega programa agencije Nasa Apollo, med katerim so opravili prvi in potem še več uspešnih pristankov na luni. Bil je eden od treh astronavtov na krovu misije Apollo 7 leta 1968. Med misijo, ki je pripravila teren za pristanek na luni, je Cunningham pilotiral lunarni modul. Nasa je potem opravila še nekaj poletov, dokler ni z misijo Apollo 11 julija 1969 na luni pristal modul z Neilom Armstrongom in Buzzom Aldrinom.

NEW YORK - Moški, ki je lani streljal na polnem vlaku podzemne železnice v Brooklynu in ranil deset ljudi, je v torek priznal krivdo za vse točke zvezne obtožnice, zaradi česar mu grozi dosmrtni zapor. 63-letni Frank James je na sodišču ob priznanju krivde dejal, da je nameraval povzročiti le hude telesne poškodbe in ne smrti, vendar se je zavedal, da bi lahko bilo njegovo dejanje smrtonosno.

BERLIN - Največje evropsko gospodarstvo je novembra zabeležilo najnižjo rast cen uvoženih izdelkov v skoraj letu in pol, s čimer je preseglo pričakovanja analitikov. Rast cen uvoženih izdelkov se je po podatkih nemškega statističnega urada Destatis novembra znižala na 14,5 odstotka, potem ko je oktobra dosegla 23,5 odstotka.

MÜNCHEN - Gospodarske razmere za nemške avtomobilske proizvajalce in njihove dobavitelje so decembra ostale napete, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Decembra je o težavah z dobavo surovin poročalo 55 odstotkov dobaviteljev, kar je najslabši rezultat vse od avgusta 2021, ko so pri Ifu dobavitelje prvič povprašali o tem.

TORONTO - V Kanadi je z novim letom začela veljati dvoletna prepoved nakupa stanovanj za tujce. Ob tem veljajo nekatere izjeme za mednarodne študente, prosilce za status begunca in obiskovalce z začasnim delovnim dovoljenjem. Z zakonom želi vlada Justina Trudeauja omejiti naraščajoče cene na trgu nepremičnim.

vb/vb
© STA, 2023