Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob bo v teh dneh v DZ poslal odstopni izjavi šolskega in infrastrukturnega ministra Igorja Papiča in Bojana Kumra, ki sta ju podala ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi. Po seznanitvi DZ z odstopoma bo Golob v DZ poslal listo kandidatov, ki bodo po reorganizaciji vlade zasedli ministrske položaje.

LJUBLJANA - Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto, se bodo spomnili tudi v Sloveniji. V petek bo v ljubljanski stolnici maša zanj, od srede do petka pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta žalna knjiga, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar pa so za STA potrdili, da se bo predsednica udeležila pogreba zaslužnega papeža, ki bo potekal v četrtek v Vatikanu.

LJUBLJANA - Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta danes svečano podpisala koalicijski sporazum. Ta med drugim vsebuje šest projektov mestno-državnega pomena, kot so izgradnja nove avtobusne in železniške postaje, nove mestne negovalne bolnišnice in poslopja NUK2 ter obnova stavbe SNG Drama. Med mestnimi projekti je Čerin medtem naštel dokončanje kanala C0, izgradnjo sežigalnice, prenovo osrednje tržnice in Baragovega semenišča in izgradnjo Parka varne mobilnosti.

LJUBLJANA - Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta po dveh pocenitvah v decembru opolnoči nekoliko zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, do vključno 16. januarja. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

LJUBLJANA - Država je bankam BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Erste Group, Nova KBM in UniCredit podelila mandat za organizacijo izdaje 10-letne trajnostne obveznice in dodatne izdaje 30-letne obveznice RS76, ki bo zapadla avgusta 2045. Pogovori z zainteresiranimi vlagatelji bodo popoldne. Slovenija je prvo trajnostno obveznico, pri kateri se sredstva od izdaje namenjajo za financiranje trajnostno naravnanih projektov na zelenem in socialnem področju, izdala konec junija 2021. Vrednost vmes že nekoliko povečane izdaje je 1,05 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Na vrh Reporterjeve lestvice najvplivnejših Slovencev leta 2023 je uredništvo uvrstilo premierja Roberta Goloba, sledita pa mu nekdanji predsednik republike Milan Kučan in aktualna predsednica Nataša Pirc Musar. Med novinci na lestvici je več ministrov in drugih članov Golobove ekipe pa tudi nekaj gospodarstvenikov in predstavnikov civilne družbe.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov je konec leta izpolnilo novembrsko grožnjo in zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni višini 122,7 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije. Še v tem mesecu bodo vložene tudi tožbe zoper operaterje A1 Slovenija, Telemach in T-2, so sporočili. Razlog za tožbe je večletna praksa enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov na mobilno in fiksno telefonijo, televizijo in internet brez vnaprej predvidenih razlogov in metode.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je potrdila poslanski mandat Andreju Kosiju, ki bo v DZ nadomestil dozdajšnjega poslanca iz vrst SDS Janeza Magyarja, so sporočili iz DVK. Slednjemu je namreč zaradi izvolitve za lendavskega župana prenehal mandat.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v sredo opravila žreb, s katerim bo določila, kateri člani novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo imenovani za štiriletni in kateri za dveletni mandat. Žrebanje bo javno.

LJUBLJANA - Jože Smole je po skoraj 15 letih zapustil položaj generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS). S 1. januarjem ga je na tej funkciji nasledil Miro Smrekar, dolgoletni član organov ZDS in dosedanji podpredsednik združenja, sicer pa ustanovitelj in direktor podjetja Abaris, ki se ukvarja z varnostjo in zdravjem pri delu.

LJUBLJANA - Z novim letom je v sistemu subvencionirane študentske prehrane prišlo do nekaterih sprememb, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane, so sporočili iz ŠOS.

jes/jes
© STA, 2023