Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Rusija je davi z več kot 120 raketami znova napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo, so sporočile ukrajinske oblasti in prebivalce pozvale, naj si nemudoma poiščejo zatočišče. Eksplozije so odjeknile v več mestih, v Kijevu pa so bile ranjene najmanj tri osebe. O smrtnih žrtvah za zdaj še ne poročajo.

MITROVICA - Mejni prehod med Kosovom in Srbijo Merdare je znova odprt, je sporočila kosovska policija. Prehod so oblasti zaprle v torek zvečer, potem ko so v torek cesto na srbski strani v znak solidarnosti s kosovskimi Srbi blokirali protestniki. Do umika barikad na severu Kosova, ki ga je v sredo pozno zvečer po pogovorih s kosovskimi Srbi v Raški napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić, še ni prišlo.

VATIKAN - Zdravstveno stanje zaslužnega papeža Benedikta XVI. se ponoči ni spremenilo. Ostaja zelo bolan, vendar je njegovo stanje za zdaj stabilno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na vire iz vatikanskega samostana, kjer Benedikt biva že skoraj deset let.

SEUL - Južna Koreja mora po vdoru severnokorejskih brezpilotnih letal okrepiti svojo pripravljenost za odziv na podobne vdore v zračni prostor, je sporočil južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol. V južnokorejski zračni prostor je v ponedeljek vdrlo več severnokorejskih brezpilotnih letal, eno med njimi je letelo celo blizu južnokorejske prestolnice Seul. Južna Koreja je odgovorila z več vojaškimi letali in helikopterji, ki so izstrelili opozorilne strele. A kljub peturni operaciji južnokorejski vojski ni uspelo sestreliti severnokorejskih letal, kar je v javnosti izzvalo številne kritike, južnokorejska vojska pa se je opravičila.

LA PAZ - Bolivijska policija je v sredo aretirala Luisa Fernanda Camacha, guvernerja gospodarsko močne regije Santa Cruz in uglednega vodjo opozicije, ki mu očitajo terorizem. Njegov urad je aretacijo označil za ugrabitev, številni podporniki desničarja pa so se v znak protesta podali na ulice.

WASHINGTON - ZDA od 5. januarja znova uvajajo obvezne negativne teste na covid-19 za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani. S tem so se pridružile vrsti držav, ki so zaradi naraščanja okužb z novimi različicami novega koronavirusa na Kitajskem uvedle podobne zahteve.

NEW YORK - Državno tožilstvo na newyorškem Long Islandu je v sredo uvedlo preiskavo proti novoizvoljenemu zveznemu kongresniku Georgeu Santosu zaradi laži, ki jih je izrekel pred vmesnimi volitvami 8. novembra. Doslej je priznal, da je lagal o izobrazbi, svojem poreklu in poklicnih aktivnostih. Kljub pritiskom Santos pozive k odstopu s položaja, ki ga bo uradno zasedel 3. januarja, zavrača.

SAN FRANCISCO - Moški, ki je oktobra vdrl v dom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in pretepel njenega 82-letnega moža Paula Pelosija, se je v sredo na državnem sodišču Kalifornije izrekel za nedolžnega v šestih točkah obtožnice, ki vključujejo tudi poskus umora. 42-letni nezakoniti priseljenec iz Kanade David DePape je 28. oktobra vdrl v dom zakoncev v San Franciscu in načrtoval ugrabitev Pelosijeve, vendar je bila ta v času napada v Washingtonu. Zato je s kladivom pretepel njenega soproga, preden sta ga policista aretirala.

SINGAPUR - Cene nafte po nekaj dneh rasti, ko so dosegle najvišje ravni v treh tednih, danes nadaljujejo sredine padce. Če je na začetku sprostitev strogih koronskih omejitev za na Kitajskem povečala pričakovanja glede povpraševanja po gorivih, je zdaj na trgih prevladal strah, da bi opustitev politike ničelnega covida lahko spet okrepila pandemijo covida-19.

FRANKFURT/TOKIO/HONGKONG/ŠANGHAJ - Osrednje evropske borze se danes uvodoma gibljejo blizu izhodišč. Tudi vlagatelji na stari celini so previdni zaradi dogajanja, povezanega s Kitajsko. Ustrašili so se namreč hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom v drugem največjem gospodarstvu na svetu in možnosti, da se izbruhi covida-19 zato okrepijo tudi drugod po svetu. Evro pridobiva. Tečaji na osrednjih azijskih borzah pa so se ob manjšem prometu pred novoletnim koncem tedna večinoma znižali, s čimer so vlagatelji sledili dogajanju v New Yorku. Vlagatelje je spet zajela zaskrbljenost, povezana s pandemijo covida-19.

PHNOM PENH - V požaru, ki je v sredo zvečer izbruhnil v igralnici v kamboškem kraju Poipet na meji s Tajsko je umrlo okoli deset ljudi, več kot 30 jih je poškodovanih. Mnoge žrtve se še vedno zdravijo v bolnišnicah, med njimi jih je več v kritičnem stanju.

MANILA - Število smrtnih žrtev neurja in poplav na Filipinih je naraslo na 33, najmanj 24 oseb pa še vedno pogrešajo, je danes sporočila filipinska policija. Skupno so vremenske razmere prizadele več kot 486.000 ljudi, okoli 100.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Škoda v kmetijstvu in na infrastrukturi je ocenjena na več kot 5,5 milijona dolarjev.

LJUBLJANA - Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) opozarja, da se z upadanjem populacije in vse večjimi grožnjami njihovemu obstoju spopada na tisoče živalskih vrst. Letos je med ogroženimi živalskimi vrstami posebej izpostavila severne jelene in cesarske pingvine.

mc/akt/mrn/rpe/rp/jes/msc/mc
© STA, 2022