Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Na današnji dela prost dan obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti. Z njim se spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita, s katerim smo se Slovenci pred 32 leti odločili za samostojno državo. 23. decembra 1990 smo namreč na referendumu odločali, ali naj se Slovenija, ki je bila takrat del Jugoslavije, odcepi in postane samostojna država. Plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojno državo jih je glasovalo okoli 95 odstotkov. Izide plebiscita so v slovenski skupščini uradno razglasili čez tri dni, 26. decembra.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, spomnila na pogum in enotnost državljanov, ki so leta 1990 glasovali za samostojno Slovenijo, ter tedanjega vodstva. "Sreča je bila vedno na naši strani, ko smo bili enotni," je zapisala in poudarila pomen medsebojnega spoštovanja.

LJUBLJANA - Podpora vladi Roberta Goloba je v decembrski anketi Mediane za POP TV padla za skoraj šest odstotnih točk, podpira jo 53,5 odstotka anketirancev. Vladi ob tem nasprotuje 32,2 odstotka vprašanih. Med strankami še naprej vodi Gibanje Svoboda, ki bi prepričalo 29,9 odstotka vprašanih. Največjo opozicijsko stranko SDS bi podprlo 18,6 odstotka vprašanih. Sledijo NSi z 8,5-odstotno podporo, SD s 6,8-odstotno podporo in Levica, za katero bi volilo 4,9 odstotka vprašanih.

ŠENTJERNEJ - Ob današnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, ki ga krščanska Cerkev slavi kot prvega mučenca, na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in drugje po državi poteka vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši tradicionalni zbor Štefanovo 2022 prirejajo v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se običajno zbere več kot 150 konjenikov.

LJUBLJANA, 26. decembra - Izpod Triglava se bo danes v Ljubljano pripeljal dedek Mraz, ki bo iz svoje kočije z lipicanci pozdravil otroke. V zadnjih dneh leta bodo praznično dogajanja v prestolnici popestrili tudi ledeni artisti z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ulično gledališče in koncerti.

CELJE - Svet zavoda celjskega gledališča je na današnji seji sprejel sklep, da se zaradi odsotnosti dveh članic sveta glasovanje o pobudi za razrešitev upravnika Mihe Goloba prestavi na 5. januar, so danes sporočili iz gledališča. Svetniki Golobu, ki je vodenje gledališča prevzel septembra letos, očitajo več kršitev različnih predpisov.

mo/mo
© STA, 2022