Pregled - Slovenija, 25. 12. (nedelja)

Ljubljana, 25. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 12. decembra.

LJUBLJANA - Kristjani so s polnočnicami pričakali božič. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je polnočnico daroval v novomeški stolnici, ob tem pa dejal, da je božič priložnost za razmislek o smislu življenja, o ciljih, ki jih imamo, in o naših medsebojnih odnosih. Tako kot tudi drugi škofje je pozval k življenju z Bogom in po njem. Božične maše bodo zaznamovale tudi današnji, božični dan. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje je v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani vodil Geza Filo.

CELJE - V Božičkovi tovarni daril so s pomočjo partnerjev, donatorjev in Božičkovih pomočnikov uspeli obdariti 1570 otrok. V projektu je sodelovalo več kot 48 vrtcev in osnovnih šol, ki so za obdaritev predlagali 1420 otrok oz. 655 družin iz 66 krajev širše celjske regije. Sto daril pa so prejeli otroci na pediatričnem oddelku celjske bolnišnice.

LJUBLJANA - Podpora vladi Roberta Goloba je v decembrski anketi Mediane za POP TV padla za skoraj šest odstotnih točk, podpira jo 53,5 odstotka anketirancev. Vladi ob tem nasprotuje 32,2 odstotka vprašanih. Najvišjo podporo še naprej beleži stranka Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo skoraj 30 odstotkov vprašanih. Z 18,6 odstotki podpore sledi največja opozicijska stranka SDS.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je v četrtek poslal čestitko Nataši Pirc Musar ob nastopu funkcije predsednice Republike Slovenije. Xi je poudaril, da kitajsko-slovenski odnosi v zadnjih letih ohranjajo stabilno rast in dodal, da je pripravljen sodelovati s predsednico Pirc Musar pri utrjevanju prijateljstva med državama, poglabljanju izmenjav in sodelovanja na različnih področjih.

RADOVLJICA - V Radovljici se je danes začel drugi del programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2022, ki bo v teh dneh dogajanje popestril še v Logatcu in Mariboru ter v Ljubljani, kjer bo odprl povsem novo prizorišče na Gornjem trgu.

sag/sag
© STA, 2022