Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

VATIKAN - Kristjani po vsem svetu so s polnočnicami pričakali božič, ko se je po njihovem verovanju rodil Jezus Kristus. Papež Frančišek je v soboto zvečer med zgodnjo polnočnico pred božičem obsodil pohlep, katerega glavne žrtve so po njegovih besedah šibki in revni. Danes bo opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu - urbi et orbi.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na božični večer objavil videoposnetek, v katerem je nagovoril prebivalce Ukrajine, poudaril pomen poguma in jih pozval, naj vztrajajo v uporu proti ruski agresiji. V Ukrajini je sicer božični dan 7. januar, ko praznujejo pravoslavni kristjani, vendar že dlje časa praznujejo tudi 25. decembra - glede na raziskave se vse več ljudi obrača h kulturi zahodnih cerkva.

KIJEV - V mestu Herson na jugu Ukrajine je bilo po podatkih lokalnih oblasti v ruskem topniškem obstreljevanju in eksplozijah v soboto in danes skupno ubitih 16 ljudi, 64 pa poškodovanih. Po navedbah ukrajinskih virov ruske enote še naprej obstreljujejo mesto iz drugih delov okupirane regije Herson, medtem ko je mesto v rokah Ukrajincev. Kremelj vztraja, da ima Rusija celotno območje Hersona za svoje in se mu ne bo odpovedala.

WASHINGTON/OTTAWA - Hudo zimsko neurje, ki je v petek zajelo večji del ZDA in Kanade, še vedno povzroča izredne vremenske razmere s temperaturami do minus 45 stopinj Celzija in ostrimi sunki mrzlega vetra. Neurje je prizadelo skoraj 250 milijonov ljudi, približno milijon prebivalcev ZDA in Kanade je brez elektrike, zabeležili so tudi 27 smrtnih žrtev, povezanih z vremenom. Do večera naj bi se razmere nekoliko umirile.

PEKING - Na Kitajskem ne bodo več objavljali dnevnih podatkov o obolelih s covidom-19 in umrlih za posledicami te bolezni, je sporočila nacionalna zdravstvena komisija (NHC), ne da bi pojasnila razlog za spremembo politike. S tem so končali prakso, uvedeno v začetku leta 2020.

PONTEVEDRA - V Galiciji na severozahodu Španije je avtobus v soboto zvečer z mostu padel v deročo reko. Dva potnika sta v nesreči umrla, tri pa še vedno pogrešajo, so sporočile lokalne oblasti. Iskalna in reševalna akcija se nadaljuje.

RIM - Pri starosti 65 let je v soboto v bolnišnici v Rimu umrl nekdanji italijanski zunanji minister in evropski komisar Franco Frattini. Po poročanju italijanskih medijev je bil pred smrtjo že nekaj časa bolan.

BEOGRAD - V Srbiji živi 6.690.887 prebivalcev, kar je 495.975 prebivalcev ali 6,9 odstotka manj kot leta 2011, so pokazali prvi rezultati letošnjega popisa prebivalstva. Najštevilčnejše mesto ostaja Beograd z več kot milijon in pol prebivalci.

TOKIO - Japonska se sooča z eno najhujših energetskih kriz v zadnjih desetletjih, zaradi česar želi pospešiti oživitev jedrskih elektrarn. V luči tega je vlada ta teden sprejela zakonodajo, s katero bi lahko življenjsko dobo obstoječih reaktorjev podaljšali prek trenutne 60-letne omejitve.

lkr/ako/vr/las/tib/akt/lkr
© STA, 2022