Pregled - svet, 24. 12. (sobota)

Ljubljana, 24. decembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 24. decembra.

KIJEV - V novem ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine je umrlo najmanj sedem ljudi, 58 je ranjenih, 18 njih resno, so sporočili iz ukrajinskega predsedstva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napade označil za teroristično dejanje, s katerim želi Rusija ustrahovati Ukrajince. Na dan, ko mineva deset mesecev od začetka invazije Ukrajine, so ruski izstrelki tako zadeli središče regionalne prestolnice in zanetili več požarov, ki so jih gasilci v roku 40 minut pogasili.

NEW YORK - Hudo zimsko neurje, ki je v petek zajelo večji del ZDA, je prizadelo več kot 200 milijonov ljudi. Redko videna fronta izjemno hladnega zraka je potekala od kanadskega Quebeca vse do Teksasa na ameriško-mehiški meji. V nesrečah, povezanih s tem nenavadnim vremenskim dogodkom, je umrlo najmanj 12 ljudi. Predpraznično neurje zaradi obsega in intenzivnosti mnogi v ZDA označujejo za največji zimski vremenski dogodek v generaciji.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek sledil senatu in z 225 glasovi proti 201 potrdil predlog 1700 milijard dolarjev vredne zakonodaje o porabi v proračunskem letu 2023, ki teče od 1. oktobra letos. V zakonu je med drugim predvidenih 45 milijard dolarjev zagotovljene pomoči Ukrajini. Senat je predlog podprl že četrtek z 68 glasovi proti 29. Predsednik ZDA Joe Biden je vnaprej zagotovil, da bo podpisal zakon. Biden je sicer v petek že podpisal zakon o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij do 30. decembra, ki bo v veljavi do podpisa nove zakonodaje. Brez tega bi se v petek ob polnoči po krajevnem času financiranje vladnih dejavnosti formalno prekinilo in vlada bi se morala zapreti.

JERUZALEM/BETLEHEM - V Izraelu in Palestini so se začele božične slovesnosti. Tradicionalna procesija v Betlehem je iz Jeruzalema krenila opoldne po lokalnem času, vodil pa jo je poglavar katoliške cerkve v Svet deželi Pierbattista Pizzaballa. Izraelsko ministrstvo za turizem je sporočilo, da pričakujejo okoli 120.000 romarjev z vsega sveta. Minuli dve leti so slovesnosti potekale pod strogimi omejitvami zaradi novega koronavirusa, zato se jih turisti in tuji romarji niso mogli udeležiti.

KABUL - Afganistanske oblasti so vsem nevladnim organizacijam v državi odredile, naj do nadaljnjega suspendirajo zaposlitve svojih zaposlenk. Gospodarsko ministrstvo v pismu kot razlog za to odločitev navaja neupoštevanje pravil o nošenju muslimanskih pokrival med zaposlenimi ženskami. Gre še za enega v nizu ukrepov, ki omejujejo pravice žensk v državi, ki ji od avgusta lani znova vladajo skrajno konservativni talibani. Oblasti so ta teden s podobno utemeljitvijo ženskam že prepovedale univerzitetno izobraževanje.

NOVOSIBIRSK - V požaru, ki je ponoči zajel zavetišče za brezdomce v mestu Kemerovo na zahodu Sibirije, je umrlo najmanj 22 ljudi, še vsaj šest pa je poškodovanih, so sporočili iz preiskovalnega odbora. Po prvih podatkih naj bi požar povzročil pokvarjen ogrevalni kotel, gasilci pa naj bi ga zjutraj že pogasili.

RIM - Italijanska vlada je v petek zvečer v poslanski zbornici dobila zaupnico, po enourni razpravi pa je bil nato sprejet še predlog zakona o proračunu za leto 2023. V njem je pričakovano spremenila napoved primanjkljaja, in sicer na 4,5 odstotka BDP, in v luči energetske krize potrdila več kot 20 milijard evrov pomoči za podjetja in gospodinjstva. Predlog zakona o proračunu je zdaj na poti v italijanski senat, ki bo o njem predvidoma razpravljal prihodnji teden. Sprejet naj bi bil še pred koncem leta.

PARIZ - Po petkovem streljanju v kurdskem kulturnem centru v Parizu, v katerem je 69-letni moški, ki se je kasneje označil za rasista, ubil tri ljudi, še štiri pa ranil, so na ulicah francoske prestolnice izbruhnili nasilni protesti. Protestniki so prevračali avtomobile, jih zažigali in metali predmete v policiste, ti pa so se odzvali s solzivcem. V luči napada so oblasti odredile poostritev varnostnih ukrepov na zbirališčih Kurdov v Franciji in v turških diplomatskih uradih.

SLAVONSKI BROD - Hrvaški policisti in pripadniki gorske reševalne službe so v petek na poplavljenem pasu ob gozdu v bližini meje z Bosno in Hercegovino našli posmrtne ostanke treh utopljenih migrantov, so sporočili iz policije. Pred tem so okoli 50 kilometrov od mesta Slavonski Brod našli še skupino 20 migrantov, ki so na Hrvaško vstopili nezakonito. Na policijski upravi Brodsko-posavske županije so ob tem poudarili, da so nezakoniti prehodi meje zelo tvegani, še posebej v obdobju, ko je zaradi visokega vodostaja reke Save poplavljeno tudi območje nižinskih gozdov ob reki.

PARIZ - Dva otroka sta davi umrla v požaru v hiši na severu Francije, so sporočile lokalne oblasti. Še en otrok je bil v požaru huje poškodovan, bolnišnično oskrbo pa je zaradi vdihavanja dima prejelo še pet odraslih in dva otroka.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je izrazila nezadovoljstvo nad novim ameriškim obrambnim zakonom, ki med drugim predvideva do deset milijard dolarjev za varnost in oborožitev Tajvana. Nova zakonodaja se vpleta v kitajske notranje zadeve in diskreditira vladajočo komunistično stranko, so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu. Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del lastnega ozemlja, je obtožila Washington, da s tem zakonom krši načelo ene Kitajske.

LONDON - V Veliki Britaniji, ki je v zadnjih dneh in mesecih v primežu stavkovnega vala, se nadaljuje stavka uslužbencev mejnih organov na britanskih letališčih. Tem so se pridružili tudi železniški delavci in še nekateri drugi javni uslužbenci. Zaradi stavk prihaja tudi do zgodnjega zaprtja nekaterih železniških prog in ohromitev v prometu. Premier Rishi Sunak je izrazil "žalost in razočaranje" nad motnjami, ki jih povzročajo stavke, a hkrati zatrdil, da je vlada pri plačah javnih uslužbencev ravnala "pravično in razumno".

JOHANNESBURG - V predmestju Johannesburga v Republiki Južni Afriki je v eksploziji cisterne z gorivom umrlo najmanj devet ljudi, okoli 40 pa jih je poškodovanih, so sporočile tamkajšnje reševalne službe. Cisterna, ki je prevažala utekočinjen plin, je pred eksplozijo obtičala pod nizkim mostom. Med gašenjem požara je prvi sledila še druga eksplozija.

akt/akt
© STA, 2022