Pregled - Slovenija, 24. 12. (sobota)

Ljubljana, 24. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 24. decembra.

LJUBLJANA - Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v nedeljo, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi bodo verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa. Slovenski škofje so v poslanici pred božičem vsem zaželeli blagoslovljene praznike, ob tem pa izpostavili upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. "Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo," so zapisali. Vsem so zaželeli, naj jim božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje.

MURSKA SOBOTA - Evangeličanski škof Leon Novak je v poslanici izpostavil, da se svet podobno kot za časa Jezusa tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Mnogo družin mora zaradi vojne, lakote ali naravnih katastrof zapustiti svoje domove. "Božič nas spodbuja, da izkazano ter bogato izlito ljubezen delimo z našim bližnjim; da smo človeku ljubi," je dodal.

LJUBLJANA - Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je ob božičnih praznikih kataloškim vernikom in Slovenski škofovski konferenci zaželel blagoslovljen božič ter obilo zdravja, sreče in miru. Kot je zapisal v voščilu, bo iztekajoče se leto zaznamovano kot leto dobrega sodelovanja med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Sloveniji.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedala, da funkcijo razume kot funkcijo vrhovnega branika ustavnosti. Naklonjena je uvedbi nove pristojnosti, po kateri bi lahko zahtevala presojo ustavnosti zakona, saj predsednica ne more biti zgolj pismonoša med državnim zborom in uradnim listom. Pri zunanji politiki je kot težavo izpostavila hitro spreminjanje strategije, ki za državo ni dobro, zato želi biti dejaven akter. Takoj po prevzemu funkcije se bo vključila tudi v lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu.

LJUBLJANA - Praznične dni bo na nalogah mednarodnih mirovnih operacij preživelo 273 pripadnikov Slovenske vojske. Na Kosovu se bodo slovenski vojaki s svojimi mednarodnimi kolegi družili na skupni božični večerji, nato pa slavje prenesli v svoje nastanitvene objekte. Za novo leto pa ne bodo nazdravljali z alkoholom, je za STA povedal član operacije Kforja.

SARAJEVO - Petkov obisk obrambnega ministra Marjana Šarca v Sarajevu je bil odpovedan zaradi goste megle, ki je onemogočala pristanek na tamkajšnjem letališču, so za STA potrdili na Morsu. Nov datum obiska še ni znan. Šarec se je v četrtek mudil na Kosovu, kjer je obiskal pripadnike slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in se srečal s poveljnikom Kforja generalmajorjem Angelom Michelom Ristuccio.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o trgovini. Z njo se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne. Z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 je DZ odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Med izjemami so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

apo/apo
© STA, 2022