Populacija polarnih medvedov v Kanadi strmo upada

Winnipeg, 24. decembra - Populacija polarnih medvedov v zahodnem delu Hudsonovega zaliva v Kanadi se je v samo zadnjih petih letih zmanjšala za 27 odstotkov, je razvidno iz poročila kanadske vlade. Leta 2016 je na območju živelo 842 medvedov, lani pa so jih tam našteli le še 618. Glavni dejavnik upada so bržkone podnebne spremembe, najbolj ogrožene pa so samice in mladiči.

Kitajska, Šanghaj.
Severni medved.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Arktika se namreč segreva hitreje kot preostali svet, morski led, od katerega so polarni medvedi odvisni pri lovu na tjulnje, pa se vsako leto oblikuje pozneje in topi prej. Po ocenah naravovarstvenikov bi lahko do leta 2050 zaradi dolžine obdobij, v katerih ni ledu, medvedi začeli stradati.

msc/akt/msc
© STA, 2022