Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek posvaril pred morebitnimi novimi ruskimi napadi ob prihajajočih božičnih in novoletnih praznikih. V luči tega je Ukrajince pozval, naj bodo v prihodnjih dneh še posebej pozorni. Rusija naj bi ob tem krepila svoje zmogljivosti na fronti, že danes pa so ruske sile v obstreljevanju Hersona ubile več ljudi.

NEW YORK - Hudo zimsko neurje, ki je v petek zajelo večji del ZDA, je prizadelo več kot 200 milijonov ljudi. Redko videna fronta izjemno hladnega zraka je potekala od kanadskega Quebeca vse do Teksasa na ameriško-mehiški meji. V nesrečah, povezanih s tem nenavadnim vremenskim dogodkom, je umrlo najmanj 12 ljudi. Predpraznično neurje zaradi obsega in intenzivnosti mnogi v ZDA označujejo za največji zimski vremenski dogodek v generaciji.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek sledil senatu in z 225 glasovi proti 201 potrdil predlog 1700 milijard dolarjev vredne zakonodaje o porabi v proračunskem letu 2023, ki teče od 1. oktobra letos. V zakonu je med drugim predvidenih 45 milijard dolarjev zagotovljene pomoči Ukrajini. Senat je predlog podprl že četrtek z 68 glasovi proti 29. Predsednik ZDA Joe Biden je vnaprej zagotovil, da bo podpisal zakon. Biden je sicer v petek že podpisal zakon o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij do 30. decembra, ki bo v veljavi do podpisa nove zakonodaje. Brez tega bi se v petek ob polnoči po krajevnem času financiranje vladnih dejavnosti formalno prekinilo in vlada bi se morala zapreti.

NOVOSIBIRSK - V požaru, ki je ponoči zajel zasebni dom za starejše v mestu Kemerovo na zahodu Sibirije, je umrlo najmanj 22 ljudi, še vsaj šest pa je poškodovanih, so sporočil iz tamkajšnje službe za nujne primere. Po prvih podatkih naj bi požar povzročil pokvarjen ogrevalni kotel, gasilci pa naj bi ga do davi že pogasili. Požar je uničil celotno zgornje nadstropje dvonadstropne lesene stavbe, na prizorišče pa je prihitelo več deset gasilcev. Dom je po navedbah lokalnih oblasti deloval nezakonito.

RIM - Italijanska vlada je v petek zvečer v poslanski zbornici dobila zaupnico, po enourni razpravi pa je bil nato sprejet še predlog zakona o proračunu za leto 2023. V njem je pričakovano spremenila napoved primanjkljaja, in sicer na 4,5 odstotka BDP, in v luči energetske krize potrdila več kot 20 milijard evrov pomoči za podjetja in gospodinjstva. Predlog zakona o proračunu je zdaj na poti v italijanski senat, ki bo o njem predvidoma razpravljal prihodnji teden. Sprejet naj bi bil še pred koncem leta.

SLAVONSKI BROD - Hrvaški policisti in pripadniki gorske reševalne službe so v petek na poplavljenem pasu ob gozdu v bližini meje z Bosno in Hercegovino našli posmrtne ostanke treh utopljenih migrantov, so sporočili iz policije. Pred tem so okoli 50 kilometrov od mesta Slavonski Brod našli še skupino 20 migrantov, ki so na Hrvaško vstopili nezakonito. Na policijski upravi Brodsko-posavske županije so ob tem poudarili, da so nezakoniti prehodi meje zelo tvegani, še posebej v obdobju, ko je zaradi visokega vodostaja reke Save poplavljeno tudi območje nižinskih gozdov ob reki.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je izrazila nezadovoljstvo nad novim ameriškim obrambnim zakonom, ki med drugim predvideva do deset milijard dolarjev za varnost in oborožitev Tajvana. Nova zakonodaja se vpleta v kitajske notranje zadeve in diskreditira vladajočo komunistično stranko, so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu. Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del lastnega ozemlja, je obtožila Washington, da s tem zakonom krši načelo ene Kitajske.

BERLIN - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za obratovanje terminala za utekočinjen zemeljski plin v mestu Lubmin na severovzhodu Nemčije, so ta teden sporočili iz družbe Deutsche Regas, ki bo skrbela za njegovo upravljanje. Kot je ocenila komisija, bo zagon novega termina izboljšal konkurenco glede oskrbe s plinom.

REKA - Mesto Reka letos ne bo imelo ognjemeta ob vstopu v novo leto, tako da bo novoletno slavje potekalo v skladu s sodobnimi ekološkimi standardi. Del sredstev, ki bi jih sicer namenili za ognjemet, bodo posredovali društvom, ki skrbijo za živali.

akt/akt
© STA, 2022