Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedala, da funkcijo razume kot funkcijo vrhovnega branika ustavnosti. Naklonjena je uvedbi nove pristojnosti, po kateri bi lahko zahtevala presojo ustavnosti zakona, saj predsednica ne more biti zgolj pismonoša med državnim zborom in uradnim listom. Pri zunanji politiki je kot težavo izpostavila hitro spreminjanje strategije, ki za državo ni dobro, zato želi biti dejaven akter. Takoj po prevzemu funkcije se bo vključila tudi v lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu.

LJUBLJANA - Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v nedeljo, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi bodo verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa. Papež Frančišek bo polnočno mašo vodil v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

LJUBLJANA - Slovenski škofje so v poslanici pred božičem vsem zaželeli blagoslovljene praznike, ob tem pa izpostavili upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. "Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo," so zapisali. Vsem so zaželeli, naj jim božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje.

LJUBLJANA - Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je ob božičnih praznikih kataloškim vernikom in Slovenski škofovski konferenci zaželel blagoslovljen božič ter obilo zdravja, sreče in miru. Kot je zapisal v voščilu, bo iztekajoče se leto zaznamovano kot leto dobrega sodelovanja med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Sloveniji.

LJUBLJANA - Praznične dni bo na nalogah mednarodnih mirovnih operacij preživelo 273 pripadnikov Slovenske vojske. Na Kosovu se bodo slovenski vojaki s svojimi mednarodnimi kolegi družili na skupni božični večerji, nato pa slavje prenesli v svoje nastanitvene objekte. Za novo leto pa ne bodo nazdravljali z alkoholom, je za STA povedal član operacije Kforja.

SARAJEVO - Petkov obisk obrambnega ministra Marjana Šarca v Sarajevu je bil odpovedan zaradi goste megle, ki je onemogočala pristanek na tamkajšnjem letališču, so za STA potrdili na Morsu. Nov datum obiska še ni znan. Šarec se je v četrtek mudil na Kosovu, kjer je obiskal pripadnike slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in se srečal s poveljnikom Kforja generalmajorjem Angelom Michelom Ristuccio.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o trgovini. Z njo se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne. Z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 je DZ odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Med izjemami so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

LJUBLJANA - Te dni mineva leto dni od sprejetja državnega programa obvladovanja raka za obdobje 2022-2026. Program, ki ga izvaja Onkološki inštitut Ljubljana, največ pozornosti namenja kakovosti obravnave bolnikov z rakom, kjer do sedaj ni bilo na voljo dovolj podatkov. Koordinatorica projekta Sonja Tomšič pa že vidi napredek v zadnjih desetih letih.

apo/apo
© STA, 2022