Odbor za preiskavo napada na ameriški kongres predstavil končno poročilo

Washington, 23. decembra - Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani je včeraj predstavil končno 845-stransko poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov.

ZDA, Washington.
Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra, pri tem so umrle štiri osebe.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Vsebina poročila odbora predstavniškega doma kongresa temelji na predhodnih javnih zaslišanjih, tako da predstavljene ugotovitve javnosti niso nove, lahko pa služijo kot gradivo ob morebitnem kazenskem pregonu Trumpa ali njegovih sodelavcev.

Poročilo potrjuje, da je Trump v času napada na kongres 187 minut prek televizijskega zaslona spremljal izgrede na bližnjem Kapitolu, v katerih je umrlo pet ljudi. Odhajajoči predsednik v tem času kljub pozivom k ukrepanju ni storil ničesar, da bi ustavil napadalce.

akt/jav/akt
© STA, 2022