Pregled - šport, 21. 12. (sreda)

Ljubljana, 21. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 21. decembra.

LJUBLJANA - Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v Ljubljani pripravila tradicionalni novoletni sprejem, ki se ga je med številnimi uglednimi gosti udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Na sprejemu so se spomnili dogodkov tega leta, kot ključni cilj prihodnjega pa izpostavili kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Zbrane goste, ob Čeferinu še predstavnika Uefe za nogometne dejavnosti Zvonimirja Bobana, številne zdajšnje in nekdanje reprezentante, trenerje in predstavnike krovne zveze ter druge goste, je nagovoril predsednik NZS Radenko Mijatović.

LJUBLJANA - Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes potrdila spremembe pravil za sezono 2023/24, so zapisali v izjavi za javnost po potrditvi članov izvršnega odbora NZS. Pravila bodo vplivala na selekcioniranje igralcev na dan tekme in pripomogla k razvoju mladih nogometašev v slovenskem klubskem nogometu na obeh najvišjih ravneh. V prvi ligi bodo morale ekipe v začetno enajsterico postaviti enega nogometaša, ki ima pravico nastopiti v mladinski reprezentanci Slovenije, v 2. SNL pa dva.

JERUZALEM - Trojica slovenskih judoistov na grand slamu v Jeruzalemu se je danes poslovila že po prvem nastopu. Najbližje zmagi je bil 25-letni Martin Hojak, ki je v kategoriji do 73 kg izgubil z 21-letnim mladinskim svetovnim prvakom Romunom Adrianom Sulco po treh kaznih. Pred tem je vodil z vazarijem.

MARIBOR - Odbojkarice Nova KBM Branika so tudi na povratni tekmi 1/16 finala pokala Cev premagale finski Pölkky Kuusamo. Domačo tekmo so dobile s 3:0 (21, 13, 24) in se prebile med 16 najboljših v tem tekmovanju.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija je na spletni strani objavil, da bo dlje časa igral brez Zorana Dragića. Član slovenske reprezentance ima težave z levim komolcem. Ljubljanski klub ni razkril, kako dolgo bo moral 33-letnik prisilno počivati.

LJUBLJANA - Umrla je Alenka Dermastia, nekdanja košarkarica Olimpije ter članica jugoslovanske reprezentance, s katero je na evropskem prvenstvu leta 1958 osvojila četrto mesto, so objavili na spletni strani košarkarske kluba iz Ljubljane Cedevita Olimpija.

LJUBLJANA - Rokometašica ajdovskega Mlinotesta Mirjeta Bytiqi zaradi kršitve protidopinških pravil ne bo smela nastopati dve leti, na spletni strani poroča Slovenska protidoipinška organizacija Sloado. Štiriindvajsetletni rokometašici so na analizi v laboratoriju v Seibersdorfu v vzorcu, odvzetem 13. avgusta letos na treningu v Ajdovščini, odkrili prisotnost furosemida. Športnica je v obeh disciplinskih postopkih aktivno sodelovala.

PLANICA - Nika Križnar (Žiri) in Anže Lanišek (Mengeš) sta na državnem prvenstvu v smučarskih skokih v Planici postala nova državna prvaka. Skakalci so se na Bloudkovi velikanki pomerili še na ekipni tekmi, kjer so člani kranjskega Triglava v postavi Žiga Jelar, Domen in Peter Prevc ter Mark Hafnar ubranili lansko zmago.

LJUBLJANA - Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu, je najboljši motošportnik v Sloveniji v letošnjem letu po izboru krovne zveze AMZS. Zanj je to že osma zaporedna nagrada. V ženski konkurenci je drugič najboljša voznica vzdržljivostnega motociklizma Tjaša Fifer.

PARIZ - Najbolj slovita kolesarska dirka na svetu po Franciji se bo leta 2024 prvič v zgodovini začela v Italiji. Start uvodne etape bo v Firencah, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdil direktor Toura Christian Prudhomme. Italija bo tega leta gostila uvodne tri etape. Prva bo potekala med Firencami in Riminijem, druga med Cesenatico in Bologno, tretja pa med Piacenzo in Torinom. Četrta etapa se bo prav tako začela na Apeninskem polotoku, nato pa se bo kolesarska karavana preselila v Francijo.

LONDON - Ruska atletinja Natalija Antjuh je tudi uradno ostala brez zlate medalje, ki jo je osvojila v teku na 400 metrov z ovirami na olimpijskih igrah v Londonu 2012, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mednarodni olimpijski komite lahko zdaj prerazporediti medalje; zlato bo prejela Američanka Lashinda Demus, srebro Čehinja Zuzana Hejnovoj in bron Jamajčanka Kaliese Spencer.

MONTE CARLO - V letu 2023 bo na sporedu 54 dvoranskih atletskih mitingov, od tega sedem najvišje kakovostne ravni, je danes sporočila Svetovna atletika (WA). Mitingi zlate lige bodo med 27. januarjem in 25. februarjem prihodnje leto gostili nemški Karlsruhe, ameriška Boston in New York, poljski Torun, francoski Lievin, španski Madrid in angleški Birmingham.

BERN - Sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju 2022/23 bo zadnja za švicarskega smučarskega asa Beata Feuza. Avstrijski in švicarski mediji so danes namreč objavili sporočilo 35-letnega Feuza, ki je prek Instagrama svoje sledilce obvestil, da bo aktivno kariero alpskega smučarja sklenil z nastopom na smuku v Kitzbühelu 21. januarja 2023.

LOS ANGELES - Slovenski hokejski as Anže Kopitar je s podajo pri prvem golu pomagal Los Angeles Kings do zmage s 4:1 proti Anaheim Ducks v severnoameriški ligi NHL. Kralji so z 41 osvojenimi točkami četrti v zahodni konferenci, medtem ko njihovi divizijski tekmeci ostajajo pri dnu na 15.

MIAMI - Košarkarska ekipa Chicago Bulls je v severnoameriški ligi NBA zmagala v gosteh pri Miami Heat z izidom 113:103. Goran Dragić je v 20 minutah pod obročema za bike prišel do dveh skokov in osmih točk, od tega je dal dve trojki. Nekdanji igralec Miamija je kot vedno požel ovacije ob vstopu v igro še vedno hvaležnih navijačev Miamija. Zmagali so tudi košarkarji Denver Nuggets. Ti so v domači dvorani v derbiju najboljših ekip zahodne konference s 105:91 premagali gostujoče moštvo Memphis Grizzlies, kljub 35 točkam in desetim asistencam, ki jih je prispeval zvezdnik Memphisa Ja Morant. V dresu Denverja je zaigral Vlatko Čančar. Koprčan je v 20 minutah igre dal eno trojko ter prispeval sedem skokov in dve asistenci.

ad/zza/ag/tb/nem/gj/zzb/alz/am/zzb
© STA, 2022