Pregled - Slovenija, 21. 12. (sreda)

Ljubljana, 21. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 21. decembra.

LJUBLJANA - Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje je 7. decembra izdal sklep o začetku izrednega upravnega nadzora v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. V nadzoru želijo ugotoviti razloge za slabo poslovanje zavoda. Nadzor bodo opravil tudi v Zdravstvenem zavodu Multimedicus direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič. Z nadzorom želijo po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ugotoviti, kaj se dogaja v upravljanju in vodenju zdravstvenega doma ter kje so slabosti. V ZD Ljubljana so z nadzorom seznanjeni in ga razumejo kot legitimno odločitev. Po njihovih navedbah pa je Bešič Loredan ob pojasnilu razlogov navedel nekaj netočnih podatkov, med drugim o odhodih predstojnikov. Odzvali so se tudi v Mestni občini Ljubljana, kjer opozarjajo, da je iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je pokazala na širšo problematiko, povsem zgrešeno.

LJUBLJANA - Za 11. januar napovedana stavka Fidesa je popolnoma nepotrebna, poudarja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ker je po prvi napovedi stavke vladna stran s Fidesom sklenila stavkovni sporazum, minister ocenjuje, da bi lahko zahteve sindikata pomenile kršitev sporazuma, razen zahteve o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike.

LJUBLJANA - V Združenju zdravnikov družinske medicine so oblikovali nabor ukrepov za reševanje težav, ki primarno zdravstvo pestijo zaradi pomanjkanja zdravnikov. Med drugim predlagajo prenos kompetenc in pooblastil na druge sodelavce v timu ter štipendije za študente, ki se zavežejo, da bodo določeno število let po specializaciji delali v javnem zdravstvu.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je odločilo o edini pritožbi v zvezi z izidom referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, pa bodo več o vsebini lahko sporočili, ko bo odločba vročena strankam v postopku. Pritožbo, ki se nanaša na vse tri referendume, so vložili v gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije, njegov predstavnik Ladislav Troha pa je za STA dejal, da ima 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Kot je dodal, se jim ne mudi in bodo pošiljko prevzeli "počasi". Po neuradnih informacijah so sicer sodniki pritožbo zavrgli, ker da je prišla prepozno.

LJUBLJANA - Državni svet je na predlog skupine lokalnih interesov izglasoval odložilni veto na novelo zakona o finančni upravi. Svetnike je zmotila možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanje kontrole. V DZ, kjer so novelo prvič potrdili le z glasovi Svobode, bo za vnovično sprejetje novele potrebnih vsaj 46 glasov.

LJUBLJANA - V skladu z zakonom za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina so izplačali prvi del pomoči, to je za obdobje od junija do septembra. Kot so sporočili iz agencije Spirit Slovenija in gospodarskega ministrstva, je 1130 upravičencev prejelo skupno 40 milijonov evrov. Naslednje izplačilo, nekaj več kot 34 milijonov evrov, bo marca.

PODGORICA - EU bi v začetku prihodnjega leta lahko razmislila o prekinitvi pristopnih pogajanj s Črno goro, če Podgorica ne bo vzpostavila delujočih institucij, je na obisku v črnogorski prestolnici opozorila zunanja ministrica Tanja Fajon. Razmere so zaskrbljujoče, je dejala glede trenutne politične krize, ki jo spremljajo množični protesti. Na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom, s katerim sta obiskala Podgorico v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, je Fajonova dejala, da Črna gora tvega izgubo zaupanja.

LJUBLJANA - Slovenski jezuiti so se na zadnja razkritja o zlorabah, ki naj bi jih zagrešil jezuit, pater Marko Rupnik, odzvali "z žalostjo in bolečino". "Stojimo na strani žrtev zlorab in si prizadevamo ustvariti kulturo varnosti in zavezanosti najvišjim standardom v našem poslanstvu," so zapisali na spletni strani. Pozvali so tudi k prijavi zlorab.

LJUBLJANA - Okrajno sodišče v Ljubljani je izdalo oprostilno sodbo za radiologa Zorana Miloševiča zaradi očitkov o zlorabi položaja pri nakupu medicinskih pripomočkov za Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po mnenju sodišča ni dokazov, da je Miloševič kot član strokovne komisije.

LJUBLJANA - Način prehranjevanja in življenjski slog pomembno vplivata na zdravje, mora pa usmerjanje k zdravemu prehranjevanju slediti zdravemu razumu in smernicam prehranske stroke, so v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. Zato so laični pozivi k omejevanju živinoreje in uživanja mesa vsaj škodljivo, če ne že nevarno početje, so dodali ob novicah o tem, da med članic premierjevega strateškega sveta za prehrano za zdaj prevladujejo zagovorniki zmanjšanja porabe mesa.

LJUBLJANA - Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je v Narodni in univerzitetni knjižnici podelila Čopove nagrade, najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva. Letošnji prejemnici Čopove diplome sta Violetta Bottazzo in Marina Hrs, prejemnik Čopovega priznanja pa je Miro Tržan.

jes/jes
© STA, 2022