Pregled - svet, 21. 12. (sreda)

Ljubljana, 21. decembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 21. decembra.

WASHINGTON - V ZDA je na obisk prispel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski se je v Washingtonu srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in bo na skupni seji obeh domov nagovoril kongres. Biden je ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti dveh milijard dolarjev, ki vključuje tudi sisteme zračne obrambe Patriot. Nove dobave orožja Ukrajini bodo poslabšale konflikt, je ob napovedi obiska posvaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

MOSKVA - Rusija bo korak za korakom dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini, je na srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket. Hkrati namerava Rusija na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi. Obrambni minister Sergej Šojgu je predlagal, da se število pripadnikov ruske vojske poveča na 1,5 milijona vojakov in da se zviša starostna meja za služenje vojaškega roka, s čimer se je Putin tudi strinjal.

NEW YORK/WASHINGTON - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odločitvi talibanov, da ženskam v Afganistanu prepovejo dostop do univerzitetnega izobraževanja, globoko zaskrbljen in poziva afganistanske oblasti, da vsem zagotovijo enak dostop do izobrazbe na vseh ravneh. Torkovo sporočilo talibanov so obsodili tudi v Washingtonu in Bruslju.

SAN FRANCISCO - Ameriški milijarder Elon Musk je ponoči tvitnil, da bo odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja Twitterja - a šele po tem, ko bo našel nekoga dovolj "nespametnega", da ga nasledi. Kot je dodal, bo sam nato vodil le še ekipe za programsko opremo in strežnike. Potem ko se je pred tem v anketi za odhod Muska z vrha Twitterja izreklo 57,5 odstotka sodelujočih uporabnikov družbenega omrežja, je ta sicer v torek podvomil v zanesljivost te ankete, saj da naj bi izid priredili s pomočjo botov oziroma lažnih računov.

WASHINGTON - Ameriški kongres je v torek zaključil pogajanja o svežnju zakonov za porabo v proračunskem letu 2023, ki se je sicer začelo že 1. oktobra. Pogajanja so potekala in se tudi končala brez republikancev v predstavniškem domu kongresa, ki bodo januarja prevzeli večino. Senat in predstavniški dom morata 1700 milijard dolarjev vreden sveženj zakonov potrditi do petka ob polnoči po krajevnem času, ko se izteče še zadnje, pred dnevi sprejeto začasno podaljšanje financiranja dela agencij zvezne vlade.

WASHINGTON - Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, pristojen za razdeljevanje proračunskih sredstev, je v torek zvečer z demokratsko večino glasoval za objavo davčnih napovedi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ni še jasno, kdaj naj bi do objave prišlo. Trump je prepričan, da je objava nezakonita, medtem ko republikanci opozarjajo, da je gre za izjemno nevaren presedan in novo politično orožje, ki da uničuje desetletja varovanja zasebnosti Američanov.

MOSKVA - Rusko pravosodno ministrstvo je zahtevalo zaprtje moskovske Helsinške skupine, je v torek sporočila ta najstarejša organizacija za zaščito človekovih pravic, ki deluje v državi. Po poročanju tujih medijev gre za še en poskus zatiranja kritičnih glasov v Rusiji. Ministrstvo je nevladno organizacijo obtožilo, da je kršila svoj pravni status z izvajanjem dejavnosti zunaj moskovske regije. Te med drugim vključujejo opazovanje sojenj in pritožbe regionalnim oblastem, so navedli.

PRAGA - Češka je s Švedsko in britanskim podjetjem BAE Systems podpisala memorandum o nakupu 210 goseničnih bojnih vozil CV90, je sporočila češka obrambna ministrica Jana Černochova in dodala, da bo posel vreden do 2,3 milijarde ameriških dolarjev. Prav tako je Češka danes v vojaški bazi v Praslavicah prevzela prvega od 14 nemških tankov Leopard 2.

PEKING - Na Kitajskem v torek in danes zaradi covida-19 uradno ni umrl nihče, so sporočili iz Pekinga, potem ko so spremenili merila za beleženje smrti zaradi virusa. V skladu s spremembami se v uradni evidenci navajajo le še primeri, ko bolnik umre neposredno zaradi respiratorne odpovedi, ki jo je povzročil virus. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaskrbljena zaradi velikega porasta števila novih koronavirusnih okužb na Kitajskem in vlado v Pekingu spodbuja, naj pospeši kampanjo cepljenja proti covidu-19, je dejal prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ZAGREB - Hrvaški kreditojemalci v švicarskih frankih, ki so svoja posojila pretvorili v evre, so upravičeni do izplačila zamudnih obresti na preplačane zneske, je v torek odločilo vrhovno sodišče. Gre za najmanj 55.000 od skupno 125.000 potrošnikov, ki so sklenili posojila v švicarskih frankih. Odločitev sodišča pomeni, da kreditojemalci, ki so svoja posojila pretvorili iz švicarskih frankov v evre, nimajo pravice do odškodnine, ki bi banke skupaj stale med 20 in 25 milijardami kun oziroma med 2,65 in 3,31 milijarde evrov. Znesek bo za banke zdaj veliko nižji.

LONDON - Po nedavni stavki medicinskih sester so bile zdravstvene storitve v Združenem kraljestvu spet pod dodatnim pritiskom, saj so stavkali reševalci. Tudi njih so k temu koraku spodbudili zavračanje vlade, da bi jim plače zvišala za več kot stopnjo inflacije, ter slabi delovni pogoji. Vlada vztraja, da si država, ki jo je prizadela recesija, ne more privoščiti več kot približno petodstotnega povišanja plač, kakršnega je predlagal odbor, posebej zadolžen za preučitev plač v zdravstvenem sistemu.

ŽENEVA - Svet ZN za človekove pravice je v torek na čelo misije za ugotavljanje dejstev v Iranu imenoval tri ženske. Te bodo vodile preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic med zatiranjem protestov, ki že več kot tri mesece pretresajo islamsko republiko. Tri ženske na čelu misije so odvetnica vrhovnega sodišča Bangladeša Sara Hosain, pakistanska profesorica prava Šahin Sardar Ali in aktivistka za človekove pravice Viviana Krstičevic iz Argentine. Preiskavo pa bo vodila Hossain.

NIKOZIJA - Konzorcij energetskih velikanov, ki ga sestavljata francoski TotalEnergies in italijanski Eni, je med vrtanjem morskega dna južno od Cipra naletel na novo veliko nahajališče zemeljskega plina. Gre za še eno nahajališče na že odkritem naftnem polju, ki naj bi vsebovalo približno 85 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

KATMANDU - Vrhovno sodišče v Nepalu je odredilo izpustitev iz zapora in izgon Charlesa Sobhraja, francoskega množičnega morilca, čigar zgodba je bila prikazana tudi v Netflixovi seriji Kača. Sobhraj, ki si je vzdevek Kača prislužil zaradi sposobnosti izmikanja roki pravice, je bil odgovoren za vrsto umorov v Aziji v 70. letih prejšnjega stoletja.

akt/akt
© STA, 2022