Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Za 11. januar napovedana stavka Fidesa je popolnoma nepotrebna, poudarja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ker je po prvi napovedi stavke vladna stran s Fidesom sklenila stavkovni sporazum, minister ocenjuje, da bi lahko zahteve sindikata pomenile kršitev sporazuma, razen zahteva o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike.

LJUBLJANA - Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje je 7. decembra izdal sklep o začetku izrednega upravnega nadzora v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. V nadzoru želijo ugotoviti razloge za slabo poslovanje zavoda. Nadzor bodo opravil tudi v Zdravstvenem zavodu Multimedicus direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je odločilo o edini pritožbi v zvezi z izidom referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, pa bodo več o vsebini lahko sporočili, ko bo odločba vročena strankam v postopku. Pritožbo, ki se nanaša na vse tri referendume, so vložili v gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS), njegov predstavnik Ladislav Troha pa je za STA dejal, da z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni seznanjen, da pa ima 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Kot je dodal, se jim ne mudi in bodo pošiljko prevzeli "počasi".

LJUBLJANA - Vlada zagotavlja, da bodo stroški institucionalnega varstva starejših sofinancirani iz državnega proračuna na podlagi interventnega zakona in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bodo začele veljati po uradni razglasitvi izida novembrskega referenduma, na katerem so bile potrjene. Prva izplačila bodo predvidoma nakazana februarja, je navedla.

LJUBLJANA - Slovenski jezuiti so se na zadnja razkritja o zlorabah, ki naj bi jih zagrešil jezuit, pater Marko Rupnik, odzvali "z žalostjo in bolečino". "Stojimo na strani žrtev zlorab in si prizadevamo ustvariti kulturo varnosti in zavezanosti najvišjim standardom v našem poslanstvu," so zapisali na spletni strani. Pozvali so tudi k prijavi zlorab.

LJUBLJANA - Prvak SDS Janez Janša je po poročanju časnika Delo stranki SD poravnal dosojeno odškodnino zaradi izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Po podatkih časnika je stranki nakazal 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

PODGORICA - Zunanja ministra Slovenije in Avstrije, Tanja Fajon in Alexander Schallenberg, se mudita na delovnem obisku v Črni gori, kamor sta odšla v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Namen njunega obiska je med drugim pomagati pri iskanju rešitev v luči trenutne politične krize v državi, so sporočili iz Mladike. Ministra se bosta v okviru obiska srečala s črnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, premierjem Dritanom Abazovićem in predsednico črnogorske skupščine Danijelo Đurović.

JELŠANE - Potekalo je tradicionalno srečanje mejnih policistov Slovenije in Hrvaške, ki bi pa lahko bilo zadnje, saj Hrvaška z novim letom vstopa v schengensko območje. Vendar so tako hrvaški kot slovenski mejni policisti zagotovili, da se bodo srečevali tudi v prihodnje, mogoče le na drugačen način. Srečanja se je udeležil tudi pobudnik prvih prednovoletnih druženj, ki so se zgodila pred petimi desetletji, slovenski policist in veteran vojne za Slovenijo Fabio Steffe.

KIDRIČEVO - Kidričevski Talum, ki v zadnjem desetletju poleg intenzivnega prestrukturiranja veliko pozornosti namenja tudi digitalizaciji svojih procesov, v sodelovanju s podjetjema Inova IT in Comland začenja projekt Aluminij 4.0, s katerim bodo nadaljevali digitalno preobrazbo tovarne. Skupna vrednost projekta znaša 6,2 milijona evrov, od tega bodo v sklopu načrta za okrevanje in odpornost pridobili 2,2 milijona evrov evropskega denarja.

MARIBOR - Po pravnomočni zavrnitvi zahteve obrambe za izločitev dela dokazov je na mariborskem sodišču stekla glavna obravnava v sojenju nekdanjima vodilnima v Novi KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak zaradi domnevne zlorabe položaja v prid nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu. Vsi trije obtoženi so znova odločno zavrnili očitke.

zc/bdo
© STA, 2022