Tischlerjeva nagrada Milki Kriegl

Celovec, 22. decembra - Prejemnica 44. Tischlerjeve nagrade je Milka Kriegl. Nagrado bo prejela za skrb za slovensko ziljsko narečje in nošo, ohranjanje domačih šeg in navad ter ljubeč odnos do tipične ziljske gradbene in stanovanjske arhitekture, sta po poročanju tednika Novice sporočila NSKS in KKZ. Podelitev naj bi bila 24. januarja 2023.

Nagrado bosta Milki Kriegl podelila predsednik Krščanske kulturne zveze (KKZ), osrednje kulturne organizacije koroških Slovencev, Janko Krištof in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij koroških Slovencev, Valentin Inzko. Tischlerjeva nagrada velja za najvišje priznanje obeh organizacij.

Nagrado prejmejo kulturni in politični predstavniki za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Nagrajenec oziroma nagrajenka lahko nagrado dobi tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Tischlerjeva nagrada nosi ime po šolniku, politiku in kulturniku Jošku Tischlerju (1902-1979). Pred vojno je bil zadnji predsednik Slovenske prosvetne zveze, takoj po vojni je bil ustanovitelj NSKS, leta 1957 pa prvi ravnatelj Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu

43. Tischlerjevo nagrado je januarja letos prejel dolgoletni tajnik KKZ in sedanji predsednik Narodopisnega društva Urban Jarnik Nužej Tolmaier. Prejel jo je za življenjsko delo na kulturnem in narodopisnem področju ter osebno prizadevanje za vsestranski kulturni razvoj med koroškimi Slovenci.

mlj/tv
© STA, 2022