Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je enodnevno opozorilno stavko napovedal za 11. januar. Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

LJUBLJANA - Na vrhovnem sodišču so do izteka roka v ponedeljek ob polnoči prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije glede izidov novembrskih referendumov o zakonih o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, so za STA sporočili s sodišča. Pritožba, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije, se nanaša na vse tri referendume.

LJUBLJANA - Delodajalci v Sloveniji za prvo polovico leta 2023 napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 36.300 zaposlitev. Na drugi strani se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave z iskanjem kadra tudi v prihodnje pričakuje dobra polovica delodajalcev, je pokazala raziskava Zavoda RS za zaposlovanje.

LJUBLJANA - Energetska zbornica Slovenije velike poslovne odjemalce, ki si še niso uredili oskrbe z elektriko za leto 2023, spet poziva, naj čim prej sklenejo pogodbe o dobavi. Pri tem opozarja tudi na izjemno visoko ceno elektrike v primeru neupravičenega odjema. Borzne cene elektrike so sicer v zadnjih dneh precej padle.

LJUBLJANA - Aktivnosti za vzpostavitev ministrstva za solidarno prihodnost so v polnem teku. Kandidat za ministra Simon Maljevac je že pred dnevi napovedal uveljavitev delujoče in resne stanovanjske politike, s ciljem izboljšati stanje pa naj bi prišlo do mehkih in trdih ukrepov. Cilj je sicer, da se vsako leto zgradi vsaj 2000 najemnih stanovanj.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo je v javno razpravo predložilo osnutek predloga novele zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti, s katerimi želijo uskladiti ureditve posameznih institutov javnega naročanja z zakonom o javnem naročanju ter tako poenostaviti postopke. Pripombe in komentarje pričakujejo do 30. januarja.

LJUBLJANA - Državni svet bo na sredini izredni seji odločal o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o finančni upravi. Predlog je podala skupina lokalnih interesov. DZ je novelo potrdil sredi decembra, in sicer zgolj z glasovi poslancev Svobode, ob obravnavi vladnega predloga pa se je vnela polemika o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom.

MURSKA SOBOTA - Svet Splošne bolnišnice Murska Sobota je na ponedeljkovi seji sprejel sporazum o predčasnem končanju mandata direktorja Daniela Grabarja. Funkcijo bo opravljal do 31. marca, medtem pa bodo stekli postopki za izbiro novega direktorja, so sporočili iz bolnišnice. Vzroka niso navedli, najverjetneje pa je slabo poslovanje bolnišnice.

LJUBLJANA - Tožilstvo za nekdanjega tehničnega preglednika Florijana Gašperina, ki naj bi za podkupnino potrjeval tehnične preglede za tehnično pomanjkljive avtomobile, predlaga šest let zapora in stransko denarno kazen v višini 10.000 evrov. Obramba pa meni, da ni dovolj dokazov, in predlaga oprostilno sodbo, poročajo časniki. Sodba bo znana v petek.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kulturo so ob izteku leta podali pregled dosedanjega dela po junijskem nastopu nove vlade s pogledom v bližnjo prihodnost. Med poglavitnimi cilji je ministrica Asta Vrečko izpostavila ponovno vzpostavljanje porušenega dialoga v celotnem sektorju kulture, deloma kot posledico prejšnje vlade in deloma zaradi epidemije.

mrn/bg
© STA, 2022