Slovenski raziskovalci zabeležili največjo prepotovano razdaljo delfina na svetu

Piran, 19. decembra - Raziskovalci slovenskega društva za morske sesalce Morigenos so dokumentirali najdaljšo pot obalnega ekotipa delfina vrste velika pliskavka na svetu. Ugotovitve o poti delfina po imenu Prešeren kažejo, da so ti morski sesalci veliko bolj mobilni, kot so sklepali doslej, je danes za STA povedal vodilni avtor raziskave Tilen Genov iz društva.

Piran.
Raziskovalci slovenskega društva za morske sesalce Morigenos so dokumentirali najdaljšo pot obalnega ekotipa delfina vrste velika pliskavka na svetu.
Delfin po imenu Prešeren s Triglavom v ozadju.
Foto: Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos

Slovenski raziskovalci v Piranu so v sodelovanju z italijanskimi kolegi dokumentirali pot delfina, ki je obiskal Tirensko morje, severni Jadran in Ligursko morje. Potrdili so, da je iz severnega Jadrana do Ligurskega morja preplaval več kot 2000 kilometrov. Ugotovitve so pred kratkim objavili tudi v znanstveni reviji Mammalian Biology.

Kot poudarjajo v društvu, so njihove ugotovitve pomembne z vidika genskega pretoka med populacijami, kar je ključnega pomena pri dolgoročnem varstvu delfinov.

ej/np/np
© STA, 2022