Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Kijev je bil zgodaj davi znova tarča napadov z droni, so sporočile oblasti v ukrajinski prestolnici in prebivalce pozvale, naj upoštevajo opozorila pred zračnimi napadi. V mestu so odjeknile eksplozije, v napadih pa je bila znova poškodovana energetska infrastruktura, je sporočil župan Vitalij Kličko. V desetih regijah po vsej državi naj bi ukrajinski električni operater Ukrenergo izvajal izredne izklope oskrbe z elektriko.

BRUSELJ - Češki minister za industrijo Jozef Sikela pričakuje, da se bodo ministri za energetiko držav članic EU danes dogovorili o zgornji omejitvi cene zemeljskega plina pod 200 evri na megavatno uro. Dogovor bi lahko potrdili tudi s kvalificirano večino, in ne s soglasjem, je še povedal.

ZAGREB - Na Hrvaškem bodo od torka veljale nove cene pogonskih goriv. Bencin se bo pocenil za 97 lip oziroma 13 centov in bo stal 9,63 kune (1,28 evra) na liter, dizel pa za 75 lip oziroma deset centov in bo stal 10,84 kune (1,44 evra) na liter, je na dopisni seji odločila hrvaška vlada. Nove cene bodo veljale naslednjih 14 dni.

MONTREAL - Predstavniki več kot 190 držav so na srečanju pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti (COP15) v Montrealu sprejeli zgodovinski dogovor za zaščito svetovnih vrst in ekosistemov. Dogovor predvideva, da bodo države do leta 2030 zaščitile 30 odstotkov planeta in zagotovile 30 milijard dolarjev pomoči za ohranjanje narave v državah v razvoju. Dogovor je že pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

BEOGRAD - Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto ni odstopil od projekta izkopavanja litija v Srbiji, je sporočil izvršni direktor družbe Jakob Stausholm. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je sporočil, da so na jugovzhodu države odkrili nova nahajališča kalcita in zlata.

RIM - Italija januarja prihodnje leto načrtuje pripravo konference o Zahodnem Balkanu, na kateri bi med drugim govorili o zadnjih napetostih med Srbijo in Kosovom, je dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Kot je povedal za italijansko televizijo Skytg24, bo konferenca potekala v Trstu. Točen datum srečanja za zdaj še ni znan.

DUNAJ - Avstrijske oblasti so sporočile, da so razkrile domnevnega ruskega vohuna. Gre za 39-letnega grškega državljana ruskega rodu, ki je osumljen, da je več let vohunil za rusko vojaško obveščevalno službo (GRU) v škodo Avstrije.

MOSKVA/MINSK/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin se bo na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, so sporočili iz Kremlja. Iz Moskve so medtem sporočili tudi, da bo ruska vojska v Belorusiji izvedla vojaške vaje, vendar niso navedli, kdaj in kje naj bi potekale.

PEKING/CHONGQING/ŠANGHAJ - Potem ko so v začetku meseca kitajske oblasti sprostile politiko ničelne tolerance do covida-19 in opustile obvezno množično testiranje, so iz Pekinga v nedeljo poročali o le 2097 novih dnevnih primerih okužb z novim koronavirusom. Po navedbah epidemiologov se država kljub temu zdaj sooča s prvim od treh pričakovanih valov okužb to zimo. Iz Pekinga so poročali tudi o dveh smrtih zaradi covida-19.

VATIKAN - Vodstvo jezuitskega katoliškega reda je v nedeljo pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab slovenskega patra Marka Rupnika, naj to prijavijo. Poziv so izdali, potem ko je italijanski časopis Domani v nedeljo objavil izpoved nekdanje nune, ki se je pritožila tudi leta 2021.

AMARILLO - Sveti sedež je ameriškemu duhovniku in znanemu aktivistu proti splavu Franku Pavoneju v nedeljo prepovedal opravljanje duhovniškega poklica zaradi bogokletne komunikacije na družbenih medijih, kakor tudi vztrajne nepokorščine svojemu škofu, poročajo ameriški mediji na čelu s Katoliško tiskovno agencijo.

WASHINGTON - Odbor, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, bo na svojem zadnjem javnem zasedanju popoldne predstavil oris sklepnega poročila o poskusu spreobrnitve izida predsedniških volitev leta 2020. Podal bo tudi priporočila za kazenski pregon Trumpa in drugih.

TORONTO - V streljanju v predmestju Toronta v Kanadi je bilo v nedeljo ubitih pet ljudi, en človek pa je bil ranjen, je sporočila tamkajšnja policija. Po besedah načelnika Jima MacSweena je v obstreljevanju z organi pregona umrl tudi neimenovan osumljenec. Motiv zaenkrat ni znan, prav tako ni jasno, ali obstaja povezava med osumljencem in žrtvami.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala zaostritev pravil za boj proti trgovini z ljudmi v EU. Predlog med drugim vključuje obvezne sankcije za podjetja, ki sodelujejo v trgovini z ljudmi, pa tudi izboljšanje postopkov za zgodnje prepoznavanje in podporo žrtvam v članicah EU. Predlog bosta sedaj preučila Evropski parlament in Svet EU.

BANGKOK - Ob jugovzhodni obali Tajske je pozno v nedeljo po prevrnitvi potonila ladja tajske mornarice, ki je patruljirala v Tajskem zalivu, je sporočil tiskovni predstavnik mornarice. Od več kot sto mornarjev jih okoli 30 še vedno pogrešajo, o mrtvih pa za zdaj ne poročajo. Reševalna akcija se sicer nadaljuje.

SAN FRANCISCO - Twitter je v nedeljo sporočil, da uporabnikom ne bo več dovoljeval promoviranja svojih računov na številnih konkurenčnih družbenih medijih, vključno s Facebookom in Instagramom. Gre za najnovejšo spremembo politike podjetja pod vodstvom kontroverznega novega lastnika Elona Muska, ki je medtem uporabnike s pomočjo ankete povprašal, ali naj ostane na čelu Twitterja.

lkr/blm/tib/rpe/msc/sg/spo/rp/rbi/lkr
© STA, 2022