Pregled - Slovenija, 17. 12. (sobota)

Ljubljana, 17. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 17. decembra.

VATIKAN - Papež Frančišek je v Vatikanu v zasebno avdienco sprejel slovenskega premierja Roberta Goloba. Sogovornika sta izpostavila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja. Govorila sta tudi o vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu. Kot je v izjavi za medije po pogovorih v Vatikanu povedal slovenski premier, sta s papežem med drugim govorila o tem, kako delovati preventivno, da se grozote iz Ukrajine ne bi prenesle na območje Zahodnega Balkana in kako združiti moči, da v to regijo prinesemo mir in pomiritev.

LJUBLJANA - Nekaj več kot 50 članov Sindikata voznikov avtobusov Slovenije se je zbralo na protestnem shodu pred upravno stavbo družbe Nomago v Ljubljani. Pozvali so k dostojnim plačam zaposlenih voznikov avtobusov v družbah cestnega potniškega prometa. Njihova glavna zahteva je bila zvišanje plač za letno stopnjo inflacije. Čeprav so se shoda udeležili delavci več podjetij, so stavbo Nomaga izbrali, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu. V Nomagu so v odzivu poudarili, da je povprečna bruto plača voznikov v družbi tako nad slovenskim povprečjem kot tudi nad povprečjem panoge, in dodali, da imajo s zaposlenimi vseskozi konstruktiven dialog in da ga bodo imeli tudi v prihodnje.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor bo v ponedeljek najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je junija 2006 tedanji predsednik republike Janez Drnovšek posthumno odlikoval Jožeta Pučnika, vročil Pučnikovemu sinu Gorazdu Pučniku, je sporočil predsednikov urad. Pučnikova družina odlikovanja doslej ni želela sprejeti.

LJUBLJANA - Nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj je v pisni izjavi zanikal, da bi na uradu nekdanjega direktorja urada Darka Muženiča, ki je bil nato direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), lažno ovadili. Evropsko javno tožilstvo je sicer pred dobrim mesecem dni ovadbo zoper Muženiča zavrglo.

KOČEVSKA REKA - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je v Kočevski reki obeležilo 32. obletnico prvega postroja posebne enote slovenske teritorialne obrambe. Še pred proslavo pa je brigadir Tone Krkovič, takratni poveljnik te enote, sporočil, da zaradi ponižujočega odnosa članov VSO in stranke SDS odstopa s funkcij VSO.

jb/mc/rpe/lem/jb
© STA, 2022