Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je potrdil noveli zakonov o davčnem postopku in o finančni upravi. S prvo se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva, z drugo, ki je sprožila živahne polemike o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom in je bila izglasovana zgolj z glasovi poslancev Svobode, pa odpravlja nekatere določbe, uveljavljene pod prejšnjo vlado. Z marcem 2023 pa so poslanci imenovali ekonomista Marka Pahorja za viceguvernerja Banke Slovenije.

LJUBLJANA - DZ je s 50 glasovi za in osmimi proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov. Brez glasu proti pa je DZ sprejel dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, ki sta jih predlagali NSi in SDS. V skladu z njimi bo izplačana pavšalna odškodnina oproščena dohodnine.

LJUBLJANA - DZ je brez glasu proti potrdil dopolnitve zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jih je vlada pripravila po obsežnem poletnem požaru na Krasu. Te požar v naravnem okolju uvrščajo med naravne nesreče, s tem pa omogočajo uporabo sredstev državnega proračuna za odpravo njegovih posledic, tudi tistih na Krasu.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je sprejela poročila o izidih referendumskega glasovanja, na katerem so zakoni o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi dobili večinsko podporo volivcev. Ker so na poročilo še možne pritožbe, bi se uveljavitev zakonov kljub skrajšanju roka za sprejem poročil vendarle lahko zavlekla v prihodnje leto.

BRUSELJ - Premier Robert Golob je dejal, da na vrhu EU ne pričakuje presenečenj glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini. Voditelji držav članic bodo po pričakovanjih podprli sklepe ministrov za evropske zadeve, ki so v torek pozvali k podelitvi kandidatskega statusa BiH in ji postavili določene zahteve. Golob je ob prihodu na vrh EU v Bruslju povedal še, da je nesmiselno iskati soglasje glede omejevanja cen plina. Pričakuje, da bo šla razprava v smer, da se na ponedeljkovem zasedanju pristojnih ministrov pripravi predlog, ki bo dobil kvalificirano večino.

VELENJE - V Gorenju so vodstvo in sindikat dosegli dogovor o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo s 1. januarjem 2023 vodila v zvišanje osnovnih plač. V Hisense Europe, pod okrilje katerega sodi Gorenje, bodo v uresničevanje dogovora, ki je temelj za nadaljevanje socialnega dialoga v 2023, vložili skoraj 13 milijonov evrov letno. Kot so sporočili iz Velenja, nihče od zaposlenih s sedem ali več leti delovne dobe v Hisense Europe ne bo imel več osnovne plače pod 1151,77 evra bruto.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je predstavila začetek kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Na novinarski konferenci pred ZD Polje so predstavili prvo zahtevo in peticijo za takojšnje razreševanje težav pri dostopu do družinskih zdravnikov. Opozarjajo, da Slovenija številnim ne zagotavlja več ustavne pravice do zdravstvenega varstva.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil priznanja jabolko navdiha za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem. Jabolko navdiha so prejele tri organizacije oziroma štiri izjemne posameznice, predane slovenski besedi, knjigi in skupnosti.

LJUBLJANA - Svet delavcev RTVS bo po poročanju časnika Večer zaradi visokih odpravnin, ki so predvidene po novem aneksu h kolektivni pogodbi RTVS, vložil kazenske ovadbe. V svetu delavcev ocenjujejo, da vodstvo RTVS s podpisom tega aneksa krši 16. člen zakona o javnih uslužbencih, ki prepoveduje oškodovanje javnih sredstev.

KOPER - V Kopru so predstavili projekt SOPOREM, v okviru katerega bodo v dveh letih zgradili sončni elektrarni v pristanišču in na garažni hiši. Projekt je vreden skoraj 3,6 milijona evrov, od tega bosta Luka in občina Koper 2,1 milijona evrov pridobili iz evropskih sredstev. S tremi megavati nominalne moči bo elektrarna manjša le od tiste v Hrastniku.

LJUBLJANA - Elektro Ljubljana je priključil prvo sončno elektrarno, ki ima dinamično prilagojeno moč glede na trenutne razmere v omrežju. Kot so sporočili iz družbe, gre za prvo takšno sončno elektrarno v Sloveniji. Drugačen način krmiljenja, ki ga prinaša, bo omogočil priklop večjega števila sončnih elektrarn.

LJUBLJANA - Celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je prislužil prvo zlato rolo za kinematografski obisk. Od začetka predvajanja v kinih si ga je ogledalo že več kot 25.000 gledalcev. Filmska ekipa bo priznanje prejela v ponedeljek, 19. decembra, dopoldne v Kinu Komuna, so sporočili predstavniki filma.

tz/tz
© STA, 2022