Pregled - svet, 10. 12. (sobota)

Ljubljana, 10. decembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 10. decembra.

BRUSELJ - V Bruslju so se vrstili ogorčeni odzivi na preiskavo korupcije, v okviru katere so belgijske oblasti v petek aretirale pet ljudi, med njimi grško evropsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Evo Kaili, ki je ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, in še štiri Italijane, tudi nekdanjega evropskega poslanca. Šlo naj bi za poskuse vplivanja Katarja na odločitve Evropskega parlamenta. Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi, je sporočila predsednica parlamenta Roberta Metsola. S&D je Kailijevo začasno izključil, v parlamentu pa se krepijo pozivi k ustavitvi vseh dosjejev, povezanih s Katarjem.

OSLO/STOCKHOLM - V norveški prestolnici so v zna,menju kritik ruske agresije nad Ukrajino podelili Nobelovo nagrado za mir, ki jo letos prejmejo beloruski aktivist Ales Bjaljacki, organizacija za človekove pravice Memorial iz Rusije in Center za državljanske svoboščine iz Ukrajine. V Stockholmu pa so nagrado prejeli ostali nagrajenci - za fiziko Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger, za kemijo Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal in Karl Barry Sharpless, za književnost francoska pisateljica Annie Ernaux, za ekonomijo pa Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig.

BRUSELJ - Države članice EU so odobrile makrofinančno podporo Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto, so sporočili iz Bruslja. To odločitev so sprejeli kljub nasprotovanju Madžarske, ki odločitev blokira zaradi zadrževanja evropskih sredstev. To so ministri obšli z določilom, da bodo jamstva za posojila lahko v primeru nadaljnje blokade namesto iz proračuna zagotovile posamezne države.

PRIŠTINA - Zaradi vse večjih etničnih napetosti bodo za 18. in 25. december na severu Kosova predvidene lokalne volitve preložili na april, je po posvetovanjih s političnimi strankami v Prištini sporočila predsednica države Vjosa Osmani. Pri tem se je sklicevala na nevarnosti, na katere opozarjajo analize policije in obveščevalnih služb.

WASHINGTON - Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je v petek izrazil zaskrbljenost nad vojaškim partnerstvom Irana in Rusije.Šlo naj ne bi le za iransko oskrbovanje Rusije z brezpilotnimi letali, ampak tudi za sodelovanje na področju letalstva in druge vojaške opreme, pri njenem razvoju in urjenju osebja.

DRESDEN - Dresden na vzhodu Nemčije je danes pretresla drama s talci, ko je moški v nakupovalnem centru Altmarkt-Galerie za talca vzel enega od zaposlenih in otroka. Pred tem je policija v stanovanjski hiši v mestu mrtvo žensko, mati domnevnega storilca. V uspešni akciji je policija talca rešila nepoškodovana, storilca, ki je kasneje umrl, pa prijela.

ODESA - Odesa na jugu Ukrajine je bila ponoči tarča novih ruskih napadov in je ostala skoraj povsem brez elektrike. Prebivalce so oblasti opozorile, da bi lahko izpad trajal dlje časa. Po navedbah guvernerja regije Odese Maksima Marčenka je Rusija mesto ponoči napadla s t. i. droni kamikazami.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil razočaranje nad izjavami nekdanje nemška kanclerke Angele Merkel o Ukrajini, ki jih je ta nedavno izrekla v intervjuju za nemški tednik Die Zeit. Izjavo, da naj bi sporazum iz Minska Ukrajini dal čas, da postane močnejša, si je razložil, kot da je bil ta sklenjen le zato, da se Kijev pripravi na vojno z Rusijo.

PODGORICA - Črnogorska policija je v petek zaradi zlorabe položaja in članstva v kriminalni združbi aretirala posebnega tožilca za organiziran kriminal Sašo Čađenovića. Čađenović naj bi bil po ugotovitvah tožilstva od leta 2020 član zloglasnega kavaškega klana in naj po ukazu ne bi vodil sodnih postopkov proti članom združbe. Po zaslišanju so mu odredili pripor.

MINNEAPOLIS - Nekdanjega policista iz Minnesote Alexandra Kuenga, ki je leta 2020 s kolegi sodeloval pri umoru Georgea Floyda, je sodišče po priznanju krivde za sodelovanje pri nenaklepnem uboju v petek obsodilo na tri leta in pol zapora. Kazen naj bi prestal sočasno s triletno zaporno kaznijo zaradi zaradi kršenja državljanskih pravic Floydu.

LONDON - V stanovanjskem bloku v prestolnici otoka Jersey v Rokavskem prelivu je odjeknila eksplozija, ki je povzročila požar. Umrli so najmanj trije ljudje, več so jih še pogrešali. Trinadstropna stavba se je popolnoma porušila, poškodovana je bila tudi sosednja zgradba.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v petek skoraj soglasno potrdil resolucijo, v skladu s katero se mora humanitarna pomoč prebivalstvu nadaljevati ne glede na to ali so proti določeni državi sprejete sankcije. To zadeva tudi v tujini zamrznjena sredstva države, ki se lahko "odmrznejo" za humanitarno pomoč.

AMSTERDAM - Nekatera zdravila s protitelesi za zdravljenje covida-19 so neučinkovita proti najnovejšim sevom novega virusa, je v petek opozorila Evropska agencija za zdravila (Ema). Mednje spadajo zdravilo Evusheld podjetja AstraZeneca, Ronapreve podjetja Roche ter Xevudy podjetij GSK in Vir. Medtem bo Pfizerjev Paxlovid po pričakovanjih ostal učinkovit.

spo/spo
© STA, 2022