Pregled - Slovenija, 10. 12. (sobota)

Ljubljana, 10. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 10. decembra.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob bo v ponedeljek v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Hkrati bo posredoval tudi informacijo, kdo bo ta resor vodil začasno. Po neuradnih informacijah časnika Dnevnik naj bi bila to ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

MIREN - Približno 150 prostovoljcev se je zbralo na območju pogorelega gozda nad Mirnom. S strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije so posejali 100 kilogramov semena dreves javorja, kraškega gabra in maklena. S tem so naravi omogočili, da tudi sama obnovi gozd, so sporočili iz Centra obnove pogorelega Krasa. Semena toploljubnih listavcev, ki so primerna za setev na Krasu, so nabrali gozdarji na organiziranih akcijah nabiranja semen, pri tem pa so se jim pridružila tudi nekatera podjetja s svojimi zaposlenimi. Akcija je potekala kljub deževnemu vremenu, saj je treba nabrana semena čim prej posejati.

LJUBLJANA - Agenciji S&P in DBRS Morningstar sta v petek potrdili bonitetni oceni Slovenije. S&P je potrdil oceno AA- s stabilnimi obeti, DBRS Morningstar pa oceno A s prav tako stabilnimi obeti. "Potrditev obetov in ocen Slovenije je dokaz, da smo trdna in zaupanja vredna država," je ob tem zapisalo ministrstvo za finance.

LJUBLJANA - Zaradi obilnega deževja, ki je zajelo državo, zvečer pa ponekod prešlo v sneženje, so naraščale in poplavljale nekatere reke. Njaveč težav je bilo na območju Kolpe in Krke, pa tudi ob reki Vipavi. Veliko dela zaradi poplav so imeli tudi gasilci.

LJUBLJANA - Mineva 74 let od sprejeta splošna deklaracije o človekovih pravicah, v katerega so države prvič zapisale pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na njihove okoliščine. Ob dnevu človekovih pravic, ki poteka pod geslom Dostojanstvo, svoboda in pravičnost za vse, ZN zato pozivajo, da morajo njene vrednote ostati vodilo naše družbe. Na zunanjem ministrstvu so ob tem pozvali k polnemu spoštovanju človekovih pravic za vse ljudi, saj so univerzalne, nedeljive in enake za vse. Izpostavljajo, da so bile človekove pravice letos tudi pomembna prednostna naloga ministrstva.

uk/uk
© STA, 2022