DZ po vetu državnega sveta znova potrdil novelo zakona o dohodnini

Ljubljana, 9. decembra - DZ je danes vnovič podprl novelo zakona o dohodnini. Ponovno odločanje so zahtevali državni svetniki, ki nasprotujejo ukinitvi postopnega dvigovanja splošne olajšave ter še nekaterim drugim rešitvam.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, predlog o dopolnitvi zakona o divjadi in lovstvu, ponovno pa bodo odločali tudi o noveli zakona o dohodnini.
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Tokrat so bili potrebni glasovi večine vseh poslancev in za je glasovalo 49 poslancev Svobode, SD in Levice, proti je bilo 24 poslancev SDS in NSi.

Med poglavitnimi rešitvami je ustavitev zviševanja splošne olajšave. Ta se bo le še leta 2023 zvišala s sedanjih 4500 evrov na 5000 evrov, nato pa ne bo več dodatnih postopnih zvišanj do leta 2025.

Poleg tega se zvišuje skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, uvaja nova olajšava za mlade ter zvišuje obdavčitev najvišjih plač in oddajanja premoženja v najem. Spremembe so tudi pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov in kmetov.

bg/zc/jes
© STA, 2022