DZ potrdil nove ukrepe za spopad z energetsko krizo

Ljubljana, 9. decembra - Poslanci so danes sprejeli zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, naslednjega v nizu zakonskih ukrepov za spopad z energetsko krizo.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, predlog o dopolnitvi zakona o divjadi in lovstvu, ponovno pa bodo odločali tudi o noveli zakona o dohodnini.
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Zakon je pripravljen na podlagi uredbe, jeseni dogovorjene na ravni EU, ter evropskega kriznega okvirja za državne pomoči, vsebuje pa tudi nekatere nacionalne posebnosti.

Med drugim prinaša določila za varčevanje z energijo, spodbuja naložbe v obnovljive vire energije, omogoča regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov. Za financiranje ukrepov v času energetske draginje predvideva prenos presežnih prihodkov elektroenergetskih družb v proračun.

Z zakonom naj bi Slovenija lažje naslovila morebitne krizne razmere pozimi in v preostanku leta 2023, čeprav bo zelo verjetno potrebno dodatno ukrepanje v prihodnjem letu, tudi ob pripravi na naslednjo zimo.

jes/jb/bg
© STA, 2022