Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V 47 občinah po državi poteka drugi krog lokalnih volitev. Do 11. ure je po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 50.262 oz. 10,24 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 8,58-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Najvišja udeležba je bila v občini Veržej, 24,61-odstotna, najnižja pa v občini Jesenice, 6,22-odstotna.

MARIBOR/CELJE/KRANJ - Svoje glasove so v drugem krogu lokalnih volitev že oddali tudi županski kandidati v mestnih občinah, med njimi Saša Arsenovič v Mariboru, potem ko je Kangler to storil predčasno, pa Bojan Šrot in Matija Kovač v Celju ter Ivo Bajec in Matjaž Rakovec v Kranju. Večina jih je ob tem izrazila upanje v čim večjo volilno udeležbo, skoraj vsi pa so poudarili tudi, da pričakujejo zmago. Dan nameravajo kandidati preživeti v krogu družine.

LJUBLJANA - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do do 10. ure dopoldne prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava sedem zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve. Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka z deljenjem letakov oziroma propagandnega materiala v hišne predalčnike na območju Maribora.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo je potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim prav tako turškim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij.

LJUBLJANA - Pogostost spletnega nakupovanja je v Sloveniji v občutnem porastu, zvišuje pa se tudi povprečna vrednost nakupov, je pokazala raziskava družbe Valicon in spletne platforme Ceneje.si. Med spletnimi kupci prednjačijo starejši od 45 let, najpogosteje pa kupujejo oblačila, obutev in modne dodatke.

MARIBOR - V dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bo zvečer predpremiera prvega dela nove sezone slovenske televizijske nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka, ki jo bodo pospremili s pogovorom s filmsko ekipo. S tem se zaključuje jesenski sklop programa Filmske nedelje in sobote v lutkovnem.

mrn/mrn
© STA, 2022