V Iranu po navedbah generalnega tožilca razpustili moralno policijo

Teheran, 4. decembra - V Iranu so po navedbah generalnega državnega tožilca Mohameda Džafarja Montazerija razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za zagotavljanje spoštovanja pravil oblačenja žensk.

Nemčija, Essen.
Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Moralno policijo so razpustili po več kot dveh mesecih protestov, ki so v Iranu izbruhnili, potem ko je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Moralna policija jo je aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab.

Moralna policija nima nič skupnega s sodstvom in odpravili so jo tisti, ki so jo ustanovili, je sinoči dejal Montazeri. Kljub temu se bo s tem družbenim izzivom še naprej ukvarjal pravosodni organ, je napovedal.

Po mnenju opazovalcev razpustitev moralne policije ne bo pomenila konca obveznega nošenja hidžaba, vendar bi lahko predstavljala delni uspeh ženskega gibanja v Iranu.

vb/mrn/vb
© STA, 2022