5. december - svetovni dan tal

Ljubljana, 5. decembra - Ob današnjem svetovnem dnevu tal Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo v ospredje postavlja pomen tal za pridelavo hrano, ki je bogata s hranilnimi snovmi.

Dolenjska.
Njive, poljedelstvo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pod sloganom Tla: kjer se hrana začne opozarjajo, da je proces degradacije tal zaradi izgube hranil eden najpomembnejših problemov na svetovni ravni za prehransko varnost.

Da so tla ob naraščajočih potrebah prebivalstva in podnebnih spremembah izpostavljena številnim nevarnostim in procesom degradacije, pa so pred svetovnim dnevom tal opozorili tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Kot so dodali, je nastajanje tal zelo počasen proces, merjen najmanj v tisočletjih. Vsako uničenje tal je zato dokončno.

O razmerah kmetijskih tal v Sloveniji pa so izpostavili, da imamo med drugim tudi zaradi vse večje pozidanosti vse manj površin, primernih za pridelavo hrane.

las/jb
© STA, 2022