Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 2. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po četrtkovem vnovičnem imenovanju Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije je notranja ministrica Tatjana Bobnar v današnji izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Lindav uživa njeno polno zaupanje.

MARIBOR - Pred slovesnostjo ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce-Pince sta se predsednika slovenske in madžarske vlade Robert Golob in Viktor Orban opoldne sešla na delovnem kosilu v Mariboru. Ob prihodu nista dajala izjav. Popoldne bosta premierja skupaj s hrvaškim gospodarskim ministrom Davorjem Filipovićem sodelovala na slovesnosti ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce-Pince, ki povezuje elektroenergetske sisteme treh držav.

LJUBLJANA - Zakonske predloge za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje je obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). Niti delodajalska niti sindikalna stran s predlaganimi rešitvami nista v celoti zadovoljni, je pa bilo več pripomb pričakovano slišati od predstavnikov gospodarstva. Obe strani sta ob tem pozdravili pripravljenost vlade na dialog. Oglasila se je tudi Trgovinska zbornice Slovenije, kjer menijo, da je treba pred sprejetjem rešitev opraviti še temeljit razmislek, saj da trenutnih cen električne energije ne more obvladati noben poslovni model.

KOPER - Umrl je pevec in kitarist skupine Faraoni Enzo Hrovatin, avtor in izvajalec številnih zimzelenih uspešnic, s katerimi so Faraoni večkrat slavili na festivalu Melodije morja in sonca. Med njimi so Solinar, Ti znaš, Mi ljudje smo kot morje in številne druge. Enzo Hrovatin je zaradi bolezni umrl pri 61. letu starosti.

LIPICA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na tradicionalnem Posvetu direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu v Lipici predstavljala plačano politiko in gibanje plač v času od leta 2008 do danes in izzive plačnega sistema v prihodnje. Eden izmed ključnih ciljev bo upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja, meni.

LJUBLJANA - Državni svet se bo v ponedeljek sestal na izredni seji, na kateri bo odločal o izglasovanju odložilnega veta na ta teden sprejeto novelo zakona o dohodnini. Zakon predstavlja korak k nižjim plačam, ukinjanju postopnega dviga splošne olajšave nasprotujejo predlagatelji. Ne strinjajo se še z nekaterimi drugimi rešitvami.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo je soglasno potrdil predlog novele zakona o trgovini. Z novelo, o kateri bo DZ odločal na decembrski seji, se bodo izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavile kot trajne.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbori za zadeve EU, zunanjo politiko in notranje zadeve so na zaprtem delu seje podprli stališče vlade glede širitve območja schengna na Hrvaško, na odprtem delu pa še stališče glede širitve na Bolgarijo in Romunijo. V skladu s predlogom, Slovenija vstop Hrvaške načelno podpira, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati. Odbori so na odprtem delu skupne seje podprli tudi predlog vlade, da Slovenija podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je odobrila program za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Sloveniji za obdobje 2021-2027. Skupni znesek dodeljenih sredstev za Slovenijo v naslednjih šestih letih znaša 34 milijonov evrov, od tega bo EU prispevala 24 milijonov evrov, so danes sporočili iz Bruslja.

LJUBLJANA - Svet stranke Levica je v četrtek kot kandidata stranke za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, ki bo ustanovljeno po uveljaviti sprememb zakona o vladi, potrdil državnega sekretarja na ministrstvu za delo Simona Maljevca. Koordinator Levice Luka Mesec tako ostaja na čelu ministrstva za delo. Novo ministrstvo bo predvidoma zaživelo januarja.

CELJE - Razseljene osebe iz Ukrajine, ki so po izbruhu vojne med Ukrajino in Rusijo prišle v Slovenijo, imajo največ težav s slovenskim zdravstvenim sistemom. Na podlagi pridobljene začasne zaščite so namreč te osebe upravičene samo do nujne medicinske pomoči, medtem ko morajo vse druge zdravstvene storitve plačevati, je za STA povedala Ana iz Donbasa.

LJUBLJANA - Prešernovo nagrado prejmeta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade pa prejmejo pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor, je na razglasitvi nagrajencev v Narodni galeriji povedal predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič. Nagrade bodo podelili na predvečer kulturnega praznika, 8. februarja, na državni proslavi, ki jo bo režiral Matjaž Farič.

lte/lpc/lem/lad/rr/vte/lte
© STA, 2022