Pregled - Slovenija, 30. 11. (sreda)

Ljubljana, 30. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 30. novembra.

LJUBLJANA - Dokler imajo Ukrajinci voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo, je na novinarski konferenci po prvi seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v mandatu nove vlade dejal premier Robert Golob. Kot je pojasnil, je bil SNAV enoten v oceni glede podpore ukrajinskemu ljudstvu pri uveljavljanju pravice do samoobrambe. Predsednik republike Borut Pahor pa je poudaril, da se bo mirno reševanje sporov nadaljevalo takrat, ko se bo za to odločilo ukrajinsko ljudstvo in njegova zakonita oblast. Na seji so poleg članov Sveta za nacionalno varnost sodelovali tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ter predstavniki vseh političnih strank in narodnih manjšin v državnem zboru.

LJUBLJANA - Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so po današnjih pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij korak bliže k sklenitvi dogovora. Strani bosta zdaj skušali uskladiti sporazum in ga prihodnji teden parafirati. Nezadovoljen ostaja sindikat delavcev v zdravstveni negi, ker vlada ne pristaja na zvišanje plač skupini E3.

LJUBLJANA - Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da so v torek prejeli prijavo v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Primer v postopku predhodnega preizkusa obravnavajo prednostno, zato bodo več informacij lahko posredovali kmalu.

LJUBLJANA - Po zadnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev šolskega sindikata Sviz v slednjem dobivajo "občutek, da se vse bolj vrtijo v prazno", je za STA povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Hkrati pa je ministrstvo za prihodnja pogajanja obljubilo protipredlog glede zahteve o odpravi zaostankov pri vrednotenju pedagoškega dela, je dejal.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene elektrike za velike poslovne odjemalce, ki določa mehanizem oblikovanja cene za sklepanje pogodb do konca tega leta za potrebe dobave za leto 2023. V četrtek bo vlada v DZ poslala tudi dva zakona, ki omogočata subvencioniranje stroškov za elektriko. S temi ukrepi bo podjetjem zagotovila konkurenčne cene.

LJUBLJANA - Upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil so na svoje račune prejeli za 4,5 odstotka višje pokojnine oz. nadomestila. Vlada se je za ta ukrep odločila z namenom, da jim pomaga v času draginje. Finančne posledice ukrepa za višje pokojnine v novembru in decembru so ocenjene na približno 22 milijonov evrov mesečno. Sredstva za izplačilo bo zagotovil državni proračun in torej ne gredo iz pokojninske blagajne.

LJUBLJANA - Letna inflacija je bila po podatkih statističnega urada novembra pri 10 odstotkih, potem ko se je oktobra prvič po nekaj mesecih spustila pod to mejo. K povprečni rasti cen so največ prispevale cene prehranskih izdelkov, ki so se v letu dni zvišale za 19 odstotkov, sledile so cene goriv in energije z 19,1-odstotno rastjo. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,9 odstotka.

LJUBLJANA - Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je na seji upravnega odbora zbornice podal nepreklicen odstop s funkcije. Mandat bo po dogovoru z vodstvom GZS sklenil 31. decembra. Za odstop se je odločil iz osebnih razlogov. Predsednik GZS Tibor Šimonka je za novo generalno direktorico predlagal Vesno Nahtigal.

BUKAREŠTA - Zunanji ministri Nata so na zasedanju v Bukarešti potrdili podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo ter obsodili napade na kritično infrastrukturo in poboje civilistov. Slovenija bo Ukrajini še naprej pomagala s humanitarno pomočjo in pri obnovi infrastrukture kot tudi pri sprejemu beguncev, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je s srbskim kolegom Bratislavom Gašićem pogovarjala predvsem o obvladovanje migracij. Osredotočila sta se na vizumske režime v Srbiji in drugih državah Zahodnega Balkana, saj v Slovenijo in druge članice Evropske unije prihajajo migranti, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Ministrica je gosta povabila na ministrsko konferenco procesa Brdo, ki bo v začetku prihodnjega leta v Sloveniji.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predstavnike Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki so se mu zahvalili za dobro sodelovanje in podporo. Pahor je ob 33. obletnici odločne akcije leta 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve zaščitili demokratične procese v Sloveniji, izpostavil vlogo veteranskih združenj. Pogovora so se udeležili predsednik združenja Sever Tomaž Čas, njegov podpredsednik Alojzij Klančišar in predsednik Policijskega veteranskega društva Ljubljana Emerik Peterka.

LJUBLJANA - Po uveljavitvi novele zakona o RTVS bodo stekli postopki za imenovanje članov novega sveta zavoda. Po rokovniku, ki ga je v ponedeljek predstavil predsednik sveta RTVS Peter Gregorčič, bi zavod lahko imel celotno sestavo novega vodstva konec julija ali v začetku avgusta. Dvig prispevka za RTV pa za zdaj ni predviden.

LJUBLJANA - Ljubljanska borza je tradicionalno podelila letne nagrade borze. Delnica leta 2022 v prvi kotaciji je postala Petrolova, v standardni kotaciji pa se je po različnih kriterijih najbolje odrezala delnica nepremičninske družbe Equinox. Ob podelitvi nagrad je bilo slišati tudi več optimizma glede razvoja slovenskega kapitalskega trga.

RABAT - Odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine naj bi v sklopu zasedanja v Rabatu v sredo odločal tudi o vpisu čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, vendar slovenska nominacija ni prišla na vrsto. Odbor bo o vpisu čebelarstva in tudi tradiciji reje lipicancev odločal v četrtek.

LJUBLJANA - V Narodni galeriji so odprli razstavo Matej Sternen (1870-1949). Po skoraj pol stoletja od zadnje monografske predstavitve verjetno najbolj plodnega slikarja izmed četverice slovenskih impresionistov je razstava njegovih del postavljena na treh lokacijah. Avtor razstave, ki bo na ogled do 9. aprila 2023, je Andrej Smrekar.

MARIBOR - V okviru Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) je v Kulturni četrti Minoriti vrata odprl lutkovni muzej. Svoj prostor je našel na podstrešju obnovljene stavbe na Vojašniškem trgu 3, pri osrednji mariborski tržnici. Prikazuje zgodovino mariborskega lutkovnega ustvarjanja, vključuje pa tudi prostor za učenje ob igri in ustvarjanju.

ako/ako
© STA, 2022