Pregled - lokalne volitve 2022, 30. 11. (sreda)

Ljubljana, 30. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v sredo, 30. novembra.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, le še danes sporočijo občinski volilni komisiji, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Na domu lahko glasujejo tudi volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Obvestilu, da želijo glasovati na domu, pa morajo priložiti ustrezno dokazilo.

LJUBLJANA - V supervolilnem letu javnost in politiki z zanimanjem spremljajo javnomnenjske raziskave. Te javno mnenje merijo, hkrati pa lahko vplivajo na odločanje volivcev, so priznali analitiki javnega mnenja v današnjem pogovoru STA. Ugotavljali so, da se vse več volivcev na volitvah odloča taktično, izziv za tovrstne raziskave pa je vse večja polarizacija.

MARIBOR - Aktualnemu mariborskemu županu Saši Arsenoviču v javnomnenjski raziskavi Večera in Dnevnika kaže na zmago v drugem krogu nedeljskih županskih volitev. Volivci bi mu namenili 64,4 odstotka glasov, medtem ko bi njegov izzivalec in nekdanji župan Franc Kangler prejel 35,6 odstotka. Na končni izid bi lahko vplivala tudi nižja volilna udeležba. Anketa sicer za drugi krog napoveduje zgolj 39-odstotno udeležbo, medtem ko kar 44 odstotkov vprašanih še ni vedelo, ali bodo odšli na volišče. Udeležba v prvem krogu je bila v Mariboru sicer 41,21-odstotna.

MARIBOR - V stranki Gibanje Svoboda so se odločili, da bodo v drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Maribor podprli županskega kandidata in aktualnega mariborskega župana Sašo Arsenoviča. Po pogovorih z njim so namreč ugotovili, da so njihove programske točke, pogledi na razvoj občine in projekte v njej podobni, so sporočili. Arsenoviča je sklenil podpreti tudi mariborski mestni odbor SD. Kot so ob tem sporočili, vedno poudarjajo, da je na prvem mestu Maribor. Drugega županskega kandidata Franca Kanglerja (NLS) je podprla SDS.

MARIBOR - Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za nov mandat, je na nocojšnjem Večerovem soočenju ponovil, da glas zanj na nedeljskih volitvah pomeni nadaljnji razvoj Mestne občine Maribor. "Če bomo ljudem samo jemali, ne pa tudi kaj dali, ne bomo prišli daleč," pa je dejal njegov tekmec Franc Kangler (NLS).

KRANJ - V Kranju se bosta v drugem krogu volitev pomerila aktualni župan Matjaž Rakovec in predsednik nadzornega odbora občine Ivo Bajec. Prvi se v kampanji dokazuje z opravljenim delom, drugi obljublja hitrejši razvoj. Odločitev volivcev utegne biti odvisna tudi od podpore strank. Rakovec je kandidat SD, Bajec pa SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije. Aktualnemu županu je za zmago v prvem krogu zmanjkalo manj kot 1,8 odstotne točke glasov.

NOVA GORICA - V Novi Gorici sta v boju za županski položaj ostala sedanji župan Klemen Miklavič s podpisi volivcev in popoln novinec v lokalni politiki Samo Turel. Slednji, kandidat Gibanja Svoboda, je bil prepričljivo boljši po prvem krogu, pred drugim pa so ga med drugim podprli v NSi in Levici. Med šestimi kandidati je Turel zbral 40,8 odstotka glasov, Miklavič na drugem mestu pa 25,9 odstotka. Turel, ki sta ga pred drugim krogom odprla še NSi in Levica, optimistično napoveduje zmago v drugem krogu, v svojo pa je sicer prepričan tudi sedanji novogoriški župan.

IZOLA - Kandidat Gibanja Svoboda Milan Bogatič si je z očitki o pomanjkljivostih pri prostorskem načrtovanju in gospodarjenju z zemljišči pred drugim krogom volitev župana Izole s 36 odstotki zagotovil prednost pred aktualnim županom Danilo Markočičem, ki je prepričal 26 odstotkov volivcev. V programu prvi obljubljajo hiter sprejem prostorskega načrta, drugi pa trdi, da je tudi s prodajo zemljišč, ki ob izrednem povpraševanju dosegajo visoko ceno, uresničil številne projekte.

ŠKOFLJICA - V Škofljici se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Rok Treven in Primož Cimerman, ki kot neodvisna kandidata kandidirata s podpisi volivcev. Prvi je v prvem krogu prejel 23,6 odstotka glasov, drugi pa 22,5 odstotka. Treven pričakuje, da bo v nedeljo zmagala modrost in mladost, ter da bo župan, ki bo skupaj z občinsko upravo dostopen vsem občanom. Cimerman je pripravljen sodelovati z vsemi, ki želijo konstruktivno pristopiti k razvoju občine in reševanju izzivov.

IG - Na Igu se bosta v drugem krogu nedeljskih županskih volitev pomerila Zlatko Usenik, ki kandidira kot nestrankarski kandidat s svojo listo in je v prvem krogu zbral 34,5 odstotka glasov, ter kandidat SLS Anton Modic, ki je zbral 31 odstotkov. Prvi si želi občinske uprave, ki bo sodoben servis občanom, drugi vidi svojo prednost v povezovanju.

LJUBLJANA - V drugem krogu županskih volitev se bo v 12 občinah odvil žensko-moški dvoboj, v 35 občinah sta oba kandidata za izvolitev moška, medtem ko ženskega dvoboja v drugem krogu ne bo. V mestnih občinah kandidatk za županjo tokrat ni več, tako da tudi naslednja štiri leta edina županja ostaja Nuška Gajšek na Ptuju. V prvem krogu je bilo sicer med 165 zmagovalnimi kandidati in kandidatkami izvoljenih 22 županj, prav toliko pa jih je bilo na županske položaje skupno izvoljenih v obeh krogih prejšnjih lokalnih volitev leta 2018.

ako/ako
© STA, 2022